Search
Close this search box.

ANEKSOM KOLEKTIVNOG UGOVORA I MEMORANDUMOM O SURADNJI DOGOVORENA VEĆA PRIMANJA ZA RADNIKE PODRAVKE, BELUPA I MIRNE IZ ROVINJA

Krajem prošlog tjedna, točnije u petak 11. veljače, potpisan je Aneks Kolektivnog ugovora i Memorandum o suradnji za Grupu Podravka kojim će od travnja, dakle na plaći za ožujak, porasti primanja radnika.

Potpisivanjem ovih dokumenata došlo je do izmjena nekoliko članaka postojećeg Kolektivnog ugovora za Grupu Podravka što će za posljedicu imati rast primanja radnika Podravke d.d. koji se nalaze na tzv. tarifi odnosno kojima se plaća obračunava po pripadajućem koeficijentu složenosti poslova.

Osigurati će se to kroz povećanje učinka sa sadašnjih 1,15 na 1,30, te korekciju koeficijenata za radnike KV i VKV strukture kojom bi zajedno sa Mirnom d.d. iz Rovinja  bilo obuhvaćeno 1696 radnika, kao i korekcijom koeficijenata za približno 380 radnika VSS strukture. Postignut je i dogovor da se radnicima prodajne operative čiji je učinak u ovom trenutku 1,0 isti poveća na 1,15 uz proviziju koja je i sada sastavni dio plaće.

Za sve ove promjene biti će utrošeno nešto više od 35 milijuna kuna.

Obzirom da radnici Mirne iz Rovinja čiji je Podravka većinski vlasnik imaju svoj kolektivni ugovor, dogovoreno je da iste promjene bude izvršene i u njihovom slučaju, pa tako i oni mogu očekivati povećanja.

Navedena povećanja iznosila bi u prosjeku od 350 do 800 kuna neto i obuhvaćala bi oko 3200 radnika.

Uz ovo nastaviti će se isplaćivati i neto dodatak od 250 kn mjesečno.

Što se Belupa d.d. tiče, njihovo povećanje osjetiti će se samo u uvođenju isplate stalnog mjesečnog dodatka od 250 kn neto.

Sindikat PPDIV je kao i uvijek do sada bio važan kreator ovih promjena koje su produkt stalnih nastojanja i komunikacije prema Upravi Društva da se iznađe rješenje za rast plaća radnika jer su poskupljenja dnevna i troškovi života galopirajuće rastu, a primanja nedostatna za odolijevanje porastu troškova života.

Ovo je samo dio aktivnosti koje će se odnositi na povećanje rasta primanja radnika jer je sa Upravom Društva već sada razgovarano kako ovo vidimo kao privremeno rješenje i kao je pregovore potrebno nastaviti najkasnije na jesen obzirom da predstoji dodatni val poskupljenja te dolazi vrijeme kada će se vidjeti u kojoj mjeri će se on odraziti na standard radnika.

Ne sumnjamo kako će se i tada konstruktivnim pregovorima i dogovorima doći do rješenja čiji cilj će biti u najvećoj mogućoj mjeri  amortizirati taj udar na radnike Podravke.

Odluka o potpisivanju Aneksa i Memoranduma, ali i daljnjim aktivnostima, donesena je jednoglasno na sastanku koji je za tu prigodu organizirao Sindikat PPDIV na čelu sa Predsjednikom Paradišem, a na kojem su sudjelovali glavni sindikalni povjerenici Sindikata PPDIV iz sindikalnih podružnica koje dolaze iz sastava Podravke Grupe te Mirne d.d. iz Rovinja.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA