Search
Close this search box.

Sve više tvrtki povećava plaće: ‘Nezamislivo je da nam Vlada nije pomogla, nego se još dižu nameti!‘

Sve više tvrtki povećava plaće: ‘Nezamislivo je da nam Vlada nije pomogla, nego se još dižu nameti!‘

Inflacija, porast životnih troškova, zadržavanje radnika i njihovo stimuliranje samo su neki od razloga zbog kojih su se neke hrvatske kompanije odlučile za povećanje plaća radnicima. Posljednjih godina na povećanje plaća u pravilu su se odlučivale tvrtke koje imaju problema s privlačenjem radne snage, a ove godine to je trend u gotovo svim sektorima. Sve više svjedočimo povećanju primanja radnika.

Podravka diže drugi put

Ono što brine poslodavce u ovoj situaciji znatnog porasta životnih troškova radnika, vrtoglavog rasta cijena energenata i sirovina, izostanak je reakcije Vlade RH. Posebno ističu da su u ovoj situaciji suočeni s velikim skokom cijena usluga lokalne uprave. Izdvojili su povećanje komunalne naknade poslodavcima za 50 posto na području grada Šibenika te povećanje najma štekata splitskim ugostiteljima gotovo za 100 posto.

Podravkina Uprava tako je prije nekoliko dana objavila da podiže plaće za više od 3200 radnika Grupe Podravka i to drugi put u manje od godinu dana. Novo povećanje stupa na snagu 1. ožujka 2022. pa će ga radnici osjetiti na plaćama u travnju. Plaće radnicima u prosjeku će porasti u rasponu od 350 kuna do 800 kuna neto. Radnici Podravke i Mirne, uzmemo li povećanje iz travnja 2021., imat će neto primanja veća od 980 do 1150 kuna. U prosjeku to iznosi između 18 i 28 posto.

Troškovi života

Povećanje plaća dogodit će se u prilično ugroženoj brodograđevnoj djelatnosti. Tako će Iskra brodogradilište 1 iz Šibenika podignuti plaće za svojih 160 radnika. Prema informacijama koje nam je dao Roko Vuletić, predsjednik Uprave tog brodogradilišta, radnike s najnižim primanjima očekuje povećanje plaća i do 10 posto.

– Činjenica je da radnici imaju sve veći problem jer su troškovi života porasli znatno. Nije samo riječ o povećanju cijena energenata, nego o rastu cijena osnovnih životnih namirnica. Podižemo plaće u okviru svojih mogućnosti. Međutim, ogorčen sam što Vlada RH nije reagirala tako da poveća iznos neoporezivog dijela plaće i smanjenjem davanja. Nezamislivo mi je da Vlada RH nije pomogla poslodavcima u ovoj situaciji.

Ono što je dodatni problem poslodavaca na području Šibenika nerazumno je povećanje komunalne naknade za poslodavce u iznosu od čak 50 posto. Očito ni lokalna uprava nema sluha. Mi smo namjeravali podignuti plaće za veći iznos, ali nas je odluka Grada Šibenika natjerala na korekciju – objašnjava Vuletić.

Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Jadroplova, otkrio je da je Jadroplov prije koji mjesec znatno povećao plaće pomorcima i nešto Upravi. – Plaće naših pomoraca bile su niže nego u sektoru, tako da ovo možemo više promatrati kao poravnanje plaća. Povećane su im plaće za oko 20 posto. Napominjem da su im plaće bile niske tako da smo ih ovime samo izravnali – objasnio je Ivan Pavlović.

Uprava Kraša i predstavnici sindikata PPDIV-a potpisali su dodatak kolektivnom ugovoru koji je stupio na snagu 1. siječnja 2022. Novim je dodatkom određeno povećanje osnovice za izračun plaće sa 2600 na 2760 kuna, a plaća je tako povećana svim zaposlenicima kompanije kojima se iznos obračunava uz pomoć koeficijenta.

– Novi dodatak kolektivnog ugovora jamči još bolje uvjete rada za naše zaposlenike i zadržavanje brojnih pogodnosti koje oni ostvaruju- istaknuo je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Kraša.

Turistički sektor

Posljednjih godina svjedočimo rastu plaća radnika u turističkom sektoru. Gotovo sve hotelske kompanije podižu plaće stalnim i sezonskim radnicima. Najveća turistička kompanija Valamar od ove godine u dogovoru sa socijalnim partnerima podiže plaće kako bi se, objasnili su, primanja u Hrvatskoj približila razini primanja u vodećim europskim destinacijama.

Plaće za stručna zanimanja, uključujući kuhare, konobare, kućne majstore specijaliste i recepcionare, podižu se prosječno za 14 posto te će njihova primanja ove sezone iznositi mjesečno od 1000 do 1600 eura neto. Povećat će se i Valamar jamstvo, garancija minimalnih neto primanja za radna mjesta sobarice, za pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i druge na mjesečni iznos od 750 do 1100 eura neto. Osim toga, nastavljaju se programi nagrađivanja izvrsnosti.

– Svima nama cilj je zadržavanje zaposlenika u turizmu radi kvalitetnog i dugoročnog posla te osiguranje primanja koja se približavaju onima u vodećim europskim destinacijama – tvrdi Ines Damjanić Šturman iz Valamar Riviere.

Osim plaća, stalno rastu dodaci na plaće. Aminess hoteli i kampovi ove će godine uložiti 8 milijuna kuna u nagrade za svoje zaposlenike. Zaposlenici će tako biti nagrađeni sa 8000 kuna koje će im biti isplaćene tijekom sezone.

Na veća primanja mogu računati i radnici u maloprodaji. Tako više od 2500 zaposlenika Kauflanda s plaćom za ožujak očekuje novo povećanje bruto plaće i uskrsnica. Plaće će biti povećane u prosjeku gotovo za 8 posto, a uvećani su i iznosi za rad nedjeljom, blagdanom, noću i praznikom za 5 posto u odnosu na prije.

Radimo izračune i već idući tjedan donijet ćemo odluku

Uprava i Nadzorni odbor Orbico Grupe također su donijeli odluku o povećanju plaća, i to na razini cijele Orbico Grupe koja zapošljava oko osam tisuća radnika. Informaciju nam je potvrdio Branko Roglić, osnivač Orbico Grupe.

– Dogovorili smo se da ćemo zbog inflacije povećati plaće radnicima na razini cijele grupe. Upravo radimo izračune i već idući tjedan ćemo donijeti odluku o iznosu povećanja plaća zaposlenika Orbico Hrvatska čija prosječna plaća za sada iznosi iznad 9000 kuna neto- pojasnio je Roglić, koji procjenjuje da bi se povećanje moglo kretati oko 10 posto.

Izvor
Autor: