Search
Close this search box.

SINDIKATI ZAGREBAČKOG HOLDINGA UDRUŽENI U SSSH NA PROSVJEDU ZATRAŽILI SMJENU UPRAVE HOLDINGA

Zagreb, 29.03.2022. – Nakon što je sindikatima dostavljen konačan popis viška radnika u Zagrebačkome holdingu (ZGH), više od 500 radnika, članova sindikata koji čine Koordinaciju SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga, održali su prosvjed ispred zgrade ZGH na kojem su zatražili hitnu smjenu uprave Holdinga i zaustavljanje stvaranja organizacijske jedinice “Korporativni servisi”, kao mjesta objedinjenih administrativnih radnih mjesta i poslova za sve podružnice na razini Holdinga, sada raspoređenih po podružnicama Holdinga.

Prosvjednici su upozorili kako je popis viška radnika rezultat dubinskog nepoznavanja poslovanja Holdinga i njegovih podružnica, te nesposobne uprave koja nije dorasla rješavanju financijske dubioze od pet milijardi kuna. Nju, istaknuto je na prosvjedu, nije moguće riješiti isključivo otpuštanjem radnika, a predloženi višak radnika napravljen je ishitreno, bez analize poslovanja i pravog dijaloga sa sindikatima.

Dva puta smo upozoravali da je proces savjetovanja uprave sa sindikatima samo mazanje očiju javnosti. Sada je jasno da cilj nikada nije ni bio ostvarivanje produktivnog dijaloga i postizanje učinkovitog rješenja, već kadroviranje i izvršavanje naloga. Da je cilj bio unapređenje kvalitete usluga i održivost funkcioniranja Holdinga, zajedno s radnicima bi se napravio plan reorganizacije i sistematizacija radnih mjesta, a eventualni višak radnika bio bi potkrijepljen dokazima i argumentima“, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Novosel je istaknuo kako je Holding nastao 2006. godine spajanjem povezanih društava koja su dotad poslovala pozitivno. Priča o uljebima je, smatra, samo populistička farsa iza koje stoji dobro poznat hrvatski scenarij prema kojem se najprije društva spoje, stvori se financijski dug, nakon čega slijedi val otkaza, a zatim i privatizacija.

Prodaja plinare je primjer jer su shvatili da ne mogu funkcionirati i onda je treba privatizirati. To će napraviti i s Čistoćom, prekosutra s Velesajmom. Zato smo protiv uprave Zagrebačkog holdinga i toga da nešto manje od 500 radnika budu kolateralne žrtve ove uprave“, rekao je Novosel.

Sindikati su upozorili kako jedan centralizirani servis administrativne službe, tzv. korporativni servisi, ne može zamijeniti postojeće administrativne kapacitete unutar podružnica, s obzirom na njihovu specifičnost. Dijeljenje poslova na operativne i administrativne je opasno pojednostavljivanje koje pokazuje nekompetentnost nove uprave i novih voditelja podružnica koji nisu svjesni i ne razumiju složenost Holdinga i poslova koji se obavljaju. Brojni administrativni poslovi su zapravo operativni poslovi bez kojih podružnice ne mogu funkcionirati. Bez sistematizacije radnih mjesta s opisom poslova koje se uprava nije udostojila izraditi, brojne službe ostat će bez radnika, a građani bez usluga.

Takvo pojednostavljivanje ozbiljno je igranje sudbinama radnika i funkcioniranjem cijeloga Holdinga. Zadržavanje svih sadašnjih usluga i održavanje postojeće razine kvalitete usluge, istaknuto je, bit će ozbiljno ugroženo i osjetit će ga svi građani Zagreba.

Sudionici su prosvjeda, stoga, zatražili hitnu smjenu sadašnje uprave Zagrebačkoga holdinga, prekidanje postupka utvrđivanja kolektivnog viška radnika koji se vodi na ovakav način, pravnu osobnost svih podružnica Holdinga i povezanih društava, te pokretanje novog procesa reorganizacije i savjetovanja koji će Holding postaviti na zdrave temelje, sa zaštićenim i motiviranim radnicima, te kvalitetnim servisom na usluzi građanima.

REGIONALNI URED
ZAGREB - REGIJA I.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija).

Ljudevita Posavskog 5, 10000 Zagreb
tel. 01/4693-059 (direktna linija),  01/4693-050,
mob. 099/2178-777, 099/2178-700
fax. 01/4693-070

karta-regija1-ppdiv

DUBRAVKO DESOVIĆ
regionalni povjerenik

10000 Zagreb
Ljudevita Posavskog 5
tel. 01/4693-059
01/4693-050
fax. 01/4693-070
mob. 095/4693-057

VIJESTI IZ REGIJA