Search
Close this search box.

POVRATAK PROSVJEDNOM OBILJEŽAVANJU PRAZNIKA RADA: Prosvjedna povorka “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika!”

Zagreb, 21.04.2022. – Na današnjoj konferenciji za medije, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i izvršna tajnica SSSH za međunarodne odnose i razvoj organizacije Dijana Šobota najavili su aktivnosti kojima će SSSH obilježiti ovogodišnji Praznik rada.

Nakon dvije pandemijske godine i ograničenja uzrokovanih koronavirusom, koji nisu spriječili SSSH da obilježi najvažniji dan svih radnika, organizirajući najprije prvi e-prosvjed “Radnicima hvala – ali prvo prava” 2020., a zatim i prosvjedni performans “Zadnji vlak za bolje normalno”, SSSH se ove godine vraća tradicionalnom prosvjednom obilježavanju Međunarodnog praznika rada pod nazivom “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika”.

Tema ovogodišnjeg prosvjeda bit će sindikalni zahtjev za povećanjem plaća, koje je nasušno potrebno s obzirom na rastuću inflaciju, odnosno rast cijena kakav nije odavno zabilježen, a koji predstavljaju sve veći udar na realnu vrijednost plaća i standard građana. Taj rast plaća, bit će istaknuto na prosvjedu, mora biti ostvaren kroz široku primjenu kolektivnih ugovora, posebice sektorskih, koji su najučinkovitiji instrument zaštite radnika i osiguravanja dobrih plaća i radnih uvjeta.

Plaće hrvatskih radnika u naredne četiri godine moraju znatno porasti. Potrebno je, izvedivo i u interesu sviju – i radnika i gospodarstva –  da do 2026. godine prosječna neto plaća dosegne 1.500 eura, a minimalna 750 eura. U suprotnom, svi zajedno gubimo utrku s drastičnim rastom cijena koje ne prati istovjetan rast plaća, zbog čega nam prijeti potpuna degradacija gospodarskog i socijalnog života“, rekao je Novosel.

Pozitivna stopa rasta gospodarstva, smatra Novosel, može biti samo potpomognuta rastom plaća koje su, činjenica je, posljednjih godina rasle, ali nažalost ne zbog svijesti poslodavaca da nam je svima u Hrvatskoj u interesu kroz dijalog povećavati kvalitetu radnih mjesta. Novosel je podsjetio kako su četiri granska sindikata udružena u SSSH tijekom ožujka poslala inicijative za pokretanjem pregovora o sektorskim kolektivnim ugovorima HUP-ovim granskim udrugama, no samo na jednu je stigao odgovor – i to negativan.

Kod najvećeg dijela poslodavaca i njihovih udruga još uvijek postoji neobjašnjiv otpor prema kolektivnome pregovaranju, iako primjeri europskih zemalja u koje naši radnici odlaze pokazuju kako su sektorski kolektivni ugovori imperativ za održivo gospodarstvo, perspektivne i uspješne tvrtke, te zadovoljne radnike. Kronično nedostaje svijest da je dobro plaćeni radnik nositelj uspjeha svake tvrtke i razvoja cijele zemlje. Zato ovim prosvjedom želimo poslati poruku da je krajnje vrijeme da se među poslodavcima konačno dogodi progresivni zaokret u razmišljanju“, rekao je Novosel.

Novosel je pozvao i sve građane da se pridruže prosvjedu i zahtjevima za rastom plaća, uz poruku da se  stvari neće pokrenuti same od sebe, te da se za njih moramo izboriti – kao što se to mnogo puta u sindikalnoj povijesti i pokazalo.

Šobota je istaknula kako će SSSH Praznik rada obilježiti prosvjednom povorkom koja će u nedjelju, 1. svibnja u 11 sati krenuti ispred Radničkog doma u Zagrebu. Povorka će se kretati Šubićevom, Zvonimirovom, Heinzelovom i Branimirovom ulicom, te će se kroz Zavrtnicu zaustaviti u Radničkoj cesti. Ondje će se okupljenim građanima i javnosti obratiti predsjednik SSSH Mladen Novosel i predsjednici udruženih sindikata.

Radnička cesta kao mjesto zaustavljanja odabrana je zbog simbolike svojega imena. Pozornica s koje će se sindikalisti obratiti građanima i medijima bit će postavljena u neposrednoj blizini sjedišta Hrvatske udruge poslodavaca, jer poslodavcima želimo poslati poruku kako je krajnje vrijeme da se sektorsko pregovaranje pomakne s mrtve točke”, rekla je Šobota.

Prosvjednoj povorci, dodala je Šobota, prethodit će i tradicionalno polaganje vijenaca na Mirogoju u spomen na sve žrtve radničke borbe za dostojne radne i životne uvjete, te Praznik rada u Tvornici 29. travnja.