Search
Close this search box.

Koordinacija SSSH sindikata u Holdingu održala javnu akciju ispred Gradske skupštine Grada Zagreba

Zagreb, 28. travnja 2022. – Nakon što je Uprava Zagrebačkog holdinga poslala konačan popis viška 414 radnika Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), a Koordinacija SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga i povezanih društava pritužbu HZZ-u u kojoj traži odgodu otkazivanja ugovora o radu radnicima utvrđenim kolektivnim viškom, Koordinacija SSSH danas je prije sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba održala javnu akciju.

U sklopu akcije, predstavnici Koordinacije SSSH podijelili su letke zastupnicima Skupštine Grada Zagreba s ciljem informiranja o situaciji i otkazima u Holdingu, te ih pozvali na hitne aktivnosti i djelovanje u smjeru da se proces utvrđivanja kolektivnog viška radnika krene ispočetka, jer je vođen na nezakonit i netransparentan način.

Sudionici akcije zatražili su održavanje tematske sjednice skupštine vezane za pitanja otkaza u Holdingu, a termin za sastanak ponudio je Viktor Gotovac, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Letci su, među ostalima, uručeni gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću i njegovim zamjenicima Danijeli Dolenec i Luki Korlaetu, potpredsjedniku Gradske skupštine Mislavu Hermanu, te zastupnicima Gordanu Bosancu, Viktoru Gotovcu i Renatu Peteku.

U izjavama za medije, predstavnici Koordinacije SSSH još su jednom poručili kako se otkazi radnicima ne smiju dijeliti bez dokaza da višak radnika postoji, te da je procesu utvrđivanja kolektivnog viška radnika trebala prethoditi izrada sistematizacije radnih mjesta s jasnim opisom poslova i plana poslovanja i restrukturiranja Holdinga.

Voditeljica akcije Đurđica Kahlina iz SSSH istaknula je kako je će sindikati poduzeti sve da zaštite svoje članove od otkaza, što će rezultirati dodatnim troškovima za Grad i građane.

Sindikati će poduzeti sve da pravnim putem zaštite svoje članove, što će zapravo dovesti do velikih troškova kako Holdinga tako i Grada i građana. Mi želimo gradonačelniku poručiti da je u više navrata je rekao da je sve po zakonu, što apsolutno nije točno, rekla je Kahlina.

Naime, na popisu su radnici stariji od 60 godina, osobe s invaliditetom, sindikalni povjerenici i ostale osobe koje zakonom uživaju posebnu zaštitu.

Tajnik i pravni savjetnik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Slobodan Kapor poručio je kako Zagrebački holding previše složen organizam da bi se broj potrebnim radnika utvrđivao procjenom, na razini statističke procjene, čime se dugoročno ugrožava ostvarivanje osnovnog cilja Holdinga – pružanje kvalitetne i pravovremene usluge građanima Zagreba.

Regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Dubravko Desović istaknuo je primjer podružnice ZG-Parking, u kojoj danas, u odnosu na 2014. godinu, radi oko 130 radnika manje, dobit 2019. godine bila je preko 50 milijuna kuna, a voditeljica podružnice stavljena je na popis kolektivnoga viška.