Search
Close this search box.

TRAŽIMO DUGOROČNO RJEŠENJE ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA U PIK RIJEKA

Povodom zatvaranja Mljekare „Tonka“ na Škurinju koja je u sastavu PIK-a Rijeka, kao Sindikat PPDIV Hrvatske, apeliramo na vodstvo PIK-a da naprave maksimalne napore da se sačuvaju radna mjesta, ne samo u mljekari, već u cijelom PIK-u Rijeka.

Zaposlenici PIK-a Rijeka opravdano su uznemireni medijskim natpisima i zabrinuti za svoju i egzistenciju svojih obitelji. Strahove dodatno potencira aktualna gospodarska situacija. Svjedoci smo svakodnevnih povećanja troškova života, što odmah znači tešku socijalnu situaciju za obitelji zaposlenika i njihove bližnje.

Naime, PIK Rijeka ima tradiciju proizvodnje mlijeka, pekarskih proizvoda i tjestenina od 1947. godine te je i danas, sa svojih 192 radnika (prije tri godine bilo ih je 310) vodeća prehrambena industrija u Rijeci i jedina u Primorsko-goranskoj županiji koja je prerađivala mlijeko i mliječne proizvode. Međutim, na svojoj, više od sedam desetljeća dugoj tradiciji i kvaliteti, PIK je opterećen mnogim problemima: prije svega nelikvidnošću (gubitak za 2021. god. prema neslužbenim podacima iznosi cca 17 milijuna kuna, prosječna plaća za istu godinu iznosila je 6.688 kuna bruto odnosno 5.062 kuna neto), strategijom razvoja i budućnosti poduzeća, lošim rukovodećim kadrom, izbjegavanjem socijalnog dijaloga sa socijalnim partnerima, na što smo kao Sindikat PPDIV Hrvatske stalno upozoravali.

Poradi navedenog, zamoljen sam od strane sindikalne povjerenice Sindikata PPDIV Hrvatske, Sindikalne podružnice PIK Rijeka, kolegice Jadranke Rožić, koja je ujedno i predsjednica Radničkog vijeća te predstavnica radnika u Nadzornom odboru da se obratim direktoru PIK Rijeka gospodinu Ginu Pastorčiću kako bi, kroz socijalni dijalog, riješili otvorena pitanja na obostrano zadovoljstvo svih.

Reagirao sam odmah kao regionalni povjerenik te sam uputio službeni dopis direktoru 14.3.2022. godine na koji je odgovorio tek 21.4.2022. godine. Između ostalog povod je tada bio namjera zatvaranja mljekare koja je, nažalost, u međuvremenu zatvorena zbog povećanih troškova proizvodnje, cijene energije i sirovina, posebno nedostataka domaće sirovine ali i nužnih investicija potrebnih za dostizanje zadovoljavajućih tehničkih uvjeta na trenutnom postrojenju.

Mogu razumjeti probleme s kojima se dotični gospodin suočava ali ne mogu se složiti da izbjegava sastanak  kao socijalni partner da blagovremeno informira radničko vijeće i da se savjetujete sa njim o navedenim problemima i sazivanju skupa zaposlenih što je obvezan sukladno:

Članku. 150. stavak 1. ZOR-a, citiram: Prije donošenja odluke važne za položaj radnika, poslodavac se mora savjetovati s radničkim vijećem o namjeravanoj odluci te mora radničkom vijeću dostaviti podatke važne za  donošenje odluke i sagledavanju njezina utjecaja na položaj radnika. Dakle, sve je radio sam na svoju ruku. Tako da mi kao sindikat i radničko vijeće ne znamo na koji su način zbrinuti trideset radnica i radnika mljekare.

Članku. 163. stavak 6. ZOR-a, citiram: O sazivanju skupa zaposlenih poslodavac se mora savjetovati s radničkim vijećem.

Na kraju, očekujem da će se iznaći dugoročno rješenje za sam PIK Rijeku i za bolju budućnost samih radnika i njihovih obitelji.

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA