Search
Close this search box.

NA POMOLU NOVE TUŽBE RADNIKA U HRVATSKIM VODAMA

Nakon jednostrane odluke direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu (VGO za Muru i gornju Dravu) da radnicima umanji visinu naknade za troškove putovanja, čime je došlo do kršenja prava iz Kolektivnog ugovora, vrlo je izgledno da će se sudski sporovi voditi i po ovom pitanju.

Naime, nakon zaprimljenih informacija od strane naših članova, kako je došlo do promjene u visini dijela naknade troškova prijevoza iz neobjašnjivih razloga, Sindikat PPDIV je uputio pisani dopis prema direktoru ovog poduzeća u kojem ga je upozorio kako je došlo do pogrešne primjene članka Kolektivnog ugovora koji regulira pravo na troškove prijevoza.

Pokušavajući se zaštititi i na neki način opravdati, direktor po intervenciji Sindikata PPDIV osniva na nivou ovog poduzeća povjerenstvo koji bi raspravilo o nastaloj problematici i donijelo neke zaključke koje bi opravdale njegovu odluku, iako svjestan činjenice da temeljem Statuta Društva nema ovlasti za takvo nešto i da su prava iz Kolektivnog ugovora stvar dijaloga između socijalnih partnera koji su isti i potpisali. U radu tog povjerenstva, naravno, nije bilo predstavnika Sindikata PPDIV, već je u njega imenovan ondašnji član Radničkog vijeća kao predstavnik radnika. Koliko je cijela ova stvar bila inscenirana kako bi direktor sam sebe zaštitio govori i činjenica da stav i mišljenje kolege iz Radničkog vijeća čak nije ušao ni u zapisnik sa sjednice tog istog povjerenstva.

Kako je ovom odlukom oštećeno više od 60% radnika VGO-a za Muru i gornju Dravu, Sindikat PPDIV tražio je da se ovo pitanje riješi kroz sastanak u Hrvatskim vodama, čiji je navedeni VGO sastavni dio, kako bi se cijela situacija riješila mirnim putem i kako bi se svi zakinuti radnici obeštetili.

Na nekoliko održanih sastanaka, gdje smo jasno argumentirali kako je došlo do kršenja prava iz Kolektivnog ugovora i kako nije bilo razloga za učiniti nešto takvoga, naročito ne na ovakav jednostran način već kroz socijalni dijalog, te kako je i sam direktor rekao da je odluka temeljena na njegovom proizvoljnom tumačenju članka Kolektivnog ugovora koji regulira troškove prijevoza, dogovor oko mirnog rješavanja cijele situacije nije postignut.

Pokušavajući zavlačenje rješenja ovog pitanja, poslodavac je na posljednjem sastanku predložio ponovno formiranje nekakvog povjerenstva koje bi kao ponovno raspravljalo o navedenoj situaciji, bez obzira što smo ih ponovno upozorili da za osnivanje ovakvog povjerenstva direktor nema ovlasti, niti su prava iz Kolektivnog ugovora stvar nekog povjerenstva.

Kako je očito da se cijela ova situacija neće moći riješiti mirnim putem, Sindikat PPDIV će u dogovoru i po zahtjevu naših članova koji su ovom odlukom direktora oštećeni, i po ovom pitanju pokrenuti sudske postupke radi namirenja potraživanja.

Učinit će to jednako tako kao što je učinio i još uvijek čini u postupcima na nivou Hrvatskih voda gdje vodi sporove za naše članove koji su podnijeli tužbe zbog neisplate putnih troškova temeljem Kolektivnog ugovora, a koje sporove poslodavac uredno gubi.

Ohrabreni dobivenim sporovima svojih kolega, članovi nam se svako-malo javljaju i u dogovoru sa našom Pravnom službom podižu tužbe kako bi dobili ono za što su neopravdano zakinuti.

Iz održanih sastanaka i izostanka dobre volje poslodavca, očito nam predstoji uzbudljivo razdoblje jer osim svih ovih sporova i nastalih problema pred nama su i kolektivni pregovori u Hrvatskim vodama koji službeno započinju prvim sastankom pregovaračkih odbora 22. srpnja ove godine.

 

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA