Search
Close this search box.

Ponovljene inicijative za granske kolektivne pregovore

ZAGREB, 25. srpnja 2022. – Održana je konferencija za medije na kojoj su tri sindikata udružena u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) – Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat (SMH-IS)Samostalni sindikat Hrvatske (SSH) i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV), upozorili na uporno odugovlačenje pokretanja pregovora za granski kolektivni ugovor u četiri sektora: metalna industrija, drvna i papirna industrija, prehrambena industrija i poljoprivreda. Na sve četiri inicijative udruge poslodavaca su se oglušile, ili poslale negativne odgovore.

Zašto granske udruge unutar Hrvatske udruge poslodavaca opstruiraju početak sektorskog kolektivnog pregovaranja? Očito za to postoji velik interes među tvrtkama koje nemaju sindikalno organizirane radnike, niti kolektivno pregovaranje. Ova tri sindikata su složna da ako do kraja rujna ne otpočnu pregovori na razini metalne industrije, drvne i papirne industrije, prehrambene industrije i poljoprivrede, pokrenut će se postupak mirenja koji je preduvjet za organiziranje štrajka na razini tvrtki u ova četiri sektora, izjavio je predsjednik SSSH, Mladen Novosel.

Hrvatska udruga poslodavaca mora prihvatiti činjenicu da su oni ti koji prihvaćaju nelojalnu konkurenciju, oni su ti koji naše ljude tjeraju da odlaze u inozemstvo. Hrvatski radnik je najbolji radnik, koji se cijeni i izvan Hrvatske, no on u Hrvatskoj više ne želi raditi za minimalnu plaću od koje ne može preživjeti, prehraniti i školovati svoju djecu, istaknuo je Denis Paradiš, predsjednik PPDIV-a.

Moramo shvatiti da metalski stručni radnik, bio to varilac, montažer ili bravar, nije sigurno zadovoljan s plaćom koja je ispod prosječne. Za takva specifična zanimanja plaće su izvan Hrvatske višestruko veće. Moramo shvatiti da se ti radnici ne bi iseljavali kada bi im plaća bila veća za 30 posto. Nažalost, našim je poslodavcima očito lakše stalno obučavati nove radnike i uvoziti radnu snagu, kazao je Siniša Kosić, predsjednik SMH-IS-a.

Prije tri godine u drvnoj industriji je bilo oko 40 posto radnika koji su radili za minimalac i u tim trenucima su ih spašavali neoporezivi dijelovi koje bi im poslodavac eventualno dao. Poznati su slučajevi i kada poslodavac nije isplaćivao neoporezive dijelove plaće ako je radnik bio i jedan dan na bolovanju. Danas poslodavci tvrde da nikad nije bila bolja situacija za drvnu i papirnu industriju. Veliki igrači se ne žele obvezati prema svojim radnicima, oni se bogate, a radnici ne dobivaju ništa, rekao je Berislav Bossak, predsjednik SSH.

U slučaju izostanka pozitivnog odgovora, sva tri sindikata nakon ljeta spremni su pokrenuti proces mirenja (predviđen zakonom u slučaju zastoja u kolektivnim pregovorima), te razmotriti mogućnost organiziranja industrijskih akcija uključujući štrajk, s obzirom da se radi o legalnim i legitimnim sredstvima pritiska sindikata na poslodavce u slučaju zastoja u kolektivnim pregovorima.

SSSH i udruženi sindikati nadaju se, ipak, da industrijske akcije neće biti potrebne, već da će i u udrugama poslodavaca prevladati svijest o korisnosti širenja pokrivenosti i razvoja sustava kolektivnog pregovaranja za poslodavce i radnike, ali i društvo u cjelini.

 

Video sa današnje konferencije možete pogledati na našoj Facebook stranici.