Search
Close this search box.

Umro je Marko Kožul

Nakon kratke i teške bolesti, 24.8.2022. godine, u 77. godini života, napustio nas je naš dugogodišnji kolega i prijatelj, umirovljeni regionalni povjerenik Sindikata PPDIV Hrvatske za Ličko-senjsku, Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju Marko Kožul.

Marko Kožul rođen je 1946. godine u Ražancu kraj Zadra. Život ga je usmjerio sindikalnom djelovanju još prije demokratskih promjena, u vrijeme kad je radio u tekstilnoj industriji Boris Kidrič u Zadru. Tekstilnu industriju napustio je radi obnašanja profesionalnih dužnosti kako na općinskoj razini tako i na nacionalnoj razini u sindikatu.

U vrijeme osamostaljenja Hrvatske, Marko je jedan od utemeljitelja današnje respektabilne i najveće sindikalne središnjice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koji je od početka prepoznat kao glas hrvatskog sindikalizma, jednom riječju, bio je ispred svog vremena.

U vrijeme teških ratnih godina pridružio se Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske gdje je od tada, pa sve do umirovljenja, radio kao regionalni povjerenik.

Tijekom svojega radnoga vijeka, u ime Sindikata, obnašao je niz odgovornih dužnosti u raznim tripartitnim i gospodarskim tijelima kako lokalne zajednice, tako i na razini države, jer su poduzeća i radnici sa područja koje je on zastupao i štitio, trpjele ratne štete i prolazili najveće privatizacijske kalvarije u modernoj hrvatskoj povijesti. Ideje koje je imao i način na koji se zalagao za radnike, ostat će uvijek zapamćene.

Marko je uvijek bio rado viđen u sindikalnim podružnicama, među sindikalnim kolegicama i kolegama, tako i među poslodavcima u čijim je poduzećima zastupao radnike a svoje bogato radno iskustvo prenosio je i dijelio sa kolegama sve do umirovljenja. Puno borbi je dobio, ali nažalost, životnu nije uspio. Nama koji ga štujemo ostaju uspomene na njegov rad i život posvećen radnicima.

Posljednji ispraćaj našeg kolege i prijatelja Marka održan je 25.8.2022. godine u njegovom rodnom Ražancu.