Search
Close this search box.

EFFAT-ova interaktivna radionica, Ljubljana 07.09.2022.

U Ljubljani 7. rujna 2022. godine, održana je interaktivna radionica u organizaciji EFFAT-a i zaklade FES-a pod nazivom „Osiguravanje pravedne tranzicije kroz snažan socijalni dijalog i kolektivne ugovore“. To je bila jedna od deset aktivnosti koje su planirane da se naprave unutar projekta  „Just Transition“ koji je započeo još u studenom prošle godine i koji će trajati do veljače 2023. godine.

Projektom su obuhvaćeni sektori poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma te je cilj odgovoriti na izazove koje nose klimatske promjene u izgradnji pravedne tranzicije navedenih sektora.

Razarajuće posljedice klimatskih promjena već su s nama: ekstremne oluje, suše i oborine, erozija tla; ubrzanje gubitka biološke raznolikosti i migracije uzrokovane klimom. Globalne temperature trenutno rastu 50 puta brže nego u bilo kojem trenutku u ljudskoj povijesti.

Svi sektori EFFAT-a uvelike pridonose klimatskim promjenama, dok su u isto vrijeme uvelike pogođeni brojni poslovi u industrijama. Na zapošljavanje u poljoprivredi odmah i izravno utječe sve veća pojava dezertifikacije, sve veća erozija tla i poplave. Smanjeni prinosi zbog porasta temperatura – što je već vidljivo u određenim područjima južne Europe – mogu imati razoran učinak na sigurnost radnih mjesta poljoprivrednih radnika koji su već uvelike zaposleni na nesigurnim poslovima.

U turizmu, osjetljivost i ranjivost destinacija (kao što su zimske i obalne ljetne lokacije) na klimatske promjene sugeriraju da će industrija proći kroz drastične promjene u budućnosti i da će se morati prilagoditi rastućim rizicima. S obzirom na buduće projekcije, kontinuirano praćenje i analiza emisija ugljičnog dioksida povezanih s turizmom postaje sve važnija.

O navedenim, ali i o mnogim drugim problemima na radionici su raspravljali predstavnici sindikata kojih je bilo gotovo 30 i to redom iz Slovenije, Srbije, Bugarske, Turske kao i Hrvatske.

Ispred hrvatske delegacije to su bili predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš i voditelj ekonomskih poslova Jasmin Kunjko dok je ispred Sindikata turizma i usluga na radionici sudjelovala Tajnica i pravna savjetnica Sunčica Benović.