Search
Close this search box.

PREDSTAVLJENA STUDIJA EKONOMSKOG DOPRINOSA BAT-a HRVATSKOJ

—-slika/izvor: poslovni.hr—-

21.09.2022. – Jučer je u „LAUBI“ u Zagrebu predstavljena studija ekonomskog doprinosa BAT-a Hrvatskoj. Lijepo je bilo čuti impresivne brojke BAT-a koji na godišnjoj bazi stvara 1,3 milijarde kuna doprinosa BDP-u Hrvatske, a svako radno mjesto u BAT-u kreira tri nova diljem Hrvatske. Ispred Sindikata PPDIV Hrvatske predstavljanju su bili nazočni predsjednik Denis Paradiš i dopredsjednik-regionalni povjerenik Ivica Blažević.

Ako se vratimo na datum 05.7.2020. god. kad je BAT „nezadovoljan poslovnom klimom“ htio zatvoriti tvornicu u Kanfanaru, Sindikat PPDIV Hrvatske nakon saznanja iz medija, kao predstavnici najvećeg sindikata u realnom sektoru u Hrvatskoj i jedini sindikat koji djeluje u Tvornici duhana Rovinj, promptno je reagirao te je organizirao sastanak sa upravom TDR.

Kao socijalni partneri, smatrali smo svojom dužnošću upozoriti poslodavca i ostale čimbenike na ozbiljnost situacije i što je sve Sindikat PPDIV Hrvatske u tadašnjih osam mjeseci radio, reagirajući od otvorenih pisama premijeru RH i ministru financija, konferencijama za novinare, te sastanku sa ministrom financija i njegovim suradnicima, a sve sa ciljem da očuvamo radna mjesta i nastavak proizvodnje u Hrvatskoj od strane BAT-a, što je rezultiralo da BAT ostane u Hrvatskoj.

Lijepo je bilo slušati Josipa Lozančića, direktora regulatornih poslova BAT Adria; Marušku Vizek, pomoćnicu ravnateljice Ekonomskog instituta Zagreb; Petea Collingsa, direktora ekonomskog utjecaja Oxford Economics i Zvonka Kolobaru, generalnog direktora BAT Adria kako su govorili o poslovnim rezultatima.

BAT svojim direktnim i indirektnim poslovanjem u Hrvatskoj podržava 6.071 radno mjesto, i to u industriji, poljoprivredi, logistici i transportu te financijskom, komunalnom i ostalim uslužnim sektorima. Direktno u BAT-u je na kraju 2021. godine bio 1.491 zaposlenik, 700 radnih mjesta je podržano isključivo prodajom BAT-ovog portfelja proizvoda preko nezavisnih trgovaca na malo, u domaćim lancima opskrbe je podržano 2.680 radnih mjesta, uključujući 370 proizvođača duhana u Slavoniji i Podravini, dok je 1.200 poslova podržano kao rezultat potrošnje od strane zaposlenika BAT-a, dijela maloprodaje koji podržava BAT i uključenih lanaca opskrbe. Ukupna vrijednost nabave BAT-a od hrvatskih dobavljača u 2021. godini dosegnula je 644 milijuna kuna.

“Važnost tvornice u Kanfanaru za BAT grupu raste, osobito jer je jedna od rijetkih tvornica u svijetu s proizvodnim linijama za brend NEO, naš proizvod iz kategorije grijanih duhanskih proizvoda. Ta je proizvodnja ključna u našoj izgradnji održive kompanije budućnosti i smanjenju štetnog utjecaja na potrošače te u našoj misiji izgradnje Boljeg sutra za sve dionike (A Better Tomorrow). Naš globalni cilj je imati 50 milijuna korisnika novih kategorija proizvoda do 2030., a brzina prihvaćanja značajno ovisi o regulativi koja je trenutno u Hrvatskoj među najstrožima u EU”, izjavio je Josip Lozančić, član Uprave za regulatorne poslove BAT-a.

Više o jučerašnjoj prezentaciji saznajte na poveznici:

BAT godišnje stvara 1,3 milijardi kuna doprinosa BDP-u, svako radno mjesto u BAT-u kreira tri nova diljem Hrvatske – Poslovni dnevnik

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA