Search
Close this search box.

Sindikat PPDIV zatražio pomoć svojih međunarodnih sindikalnih organizacija u ostvarivanju socijalnog dijaloga sa Hrvatskom udrugom poslodavaca

Unatoč našim naporima da otpočnemo s pregovorima o granskom kolektivnom ugovoru za prehrambenu industriju i poljoprivredu, Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede, ne reagira na naše dopise.

Danas smo o tome obavijestili našu krovnu svjetsku i europsku organizaciju čiji smo članovi, IUF i EFFAT.

U nastavku prenosimo dopis u cijelosti.

Dragi kolege,

ovim dopisom Vas želimo upoznati sa situacijom u kojoj pokušavamo pregovarati s Hrvatskom udrugom poslodavaca (dalje u tekstu: HUP) Udrugom prehrambene industrije i poljoprivrede u vezi sklapanja granskog kolektivnog ugovora za prehrambenu industriju i poljoprivredu.

U ožujku 2022. godine inicirali smo pregovore za sklapanje granskog kolektivnog ugovora s HUP- Udrugom prehrambene industrije i poljoprivrede.

U travnju 2022. obaviješteni smo da HUP- Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede nije u mogućnosti prihvatiti našu inicijativu i započeti pregovore. Dodali su da bi bili voljni započeti pregovore nakon što se stabilizira poslovanje njihovih članica, ne navodeći očekivani datum početka pregovora.

Iako su granski kolektivni ugovori imperativ za održivo gospodarstvo uspješnih tvrtki i zadovoljnih radnika, HUP se protivi uopće započinjanju pregovora oko sklapanja granskog kolektivnog ugovora.

Također, izrazili smo nezadovoljstvo stavom HUP-a na prosvjedu prilikom obilježavanja Praznika rada koji je održan u blizini sjedišta HUP-a kao upozorenje poslodavcima koji ne pregovaraju u dobroj vjeri i ne poštuju kolektivne ugovore, da takva praksa nije dopustiva.

Naša je inicijativa ponovljena u srpnju 2022. i konačno smo bili pozvani na zajednički sastanak s članovima Izvršnog odbora HUP- Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede krajem rujna 2022.

Gore navedeni zajednički sastanak potaknuo je sam HUP- Udruga prehrambene industrije i poljoprivrede za početak listopada te je isti u konačnici odgodio, bez prijedloga novog datuma.

Zadnjim dopisom od 3. listopada, zatražili smo novi termin sastanka kao i popis poslodavaca koji su članovi HUP- Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede, a sve kako bismo mogli postupiti sukladno Javnom pozivu za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata na razini Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede HUP-a i dostaviti tražene podatke.

Nažalost, iako je prošlo tjedan dana, nismo dobili odgovor.

Nadamo se da ćete razumjeti naš problem i pomoći nam na bilo koji način.

S poštovanjem,

Denis Paradiš

Predsjednik Sindikata PPDIV