Search
Close this search box.

PREDSTAVNICI SINDIKATA PPDIV-a NA SASTANKU U HUP-u

Jučer, 7. studenog, održan je sastanak predstavnika Sindikata PPDIV-a i članova Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca, koje je predvodila glavna direktorica Irena Weber, s ciljem podizanja kvalitete sektorskog socijalnog dijaloga u nastavku aktivnosti Sindikata PPDIV-a oko namjere sklapanja granskog kolektivnog ugovora.

Uz predstavnike Sindikata PPDIV-a, sastanku je nazočio i kolega Mladen Novosel, predsjednik SSSH, obzirom na zajedničku inicijativu sindikata udruženih u SSSH koja za cilj ima sklapanje granskih kolektivnih ugovora u svim sektorima.

Bila je ovo prilika da se članove Izvršnog odbora krovne udruge poslodavaca upozna sa trenutnom situacijom i nastojanjima Sindikata PPDIV-a da otpočne pregovore oko sklapanja granskog kolektivnog ugovora za sektor poljoprivrede i prehrambene industrije.

Govoreći o svojoj inicijativi i namjeri, istaknuto je kako socijalni dijalog nije na razini na kojoj bi trebao biti te kako ga je potrebno dodatno unaprijediti.

Članovi Izvršnog odbora HUP-a, zajedno sa glavnom direktoricom Irenom Weber, dali su punu potporu našim nastojanjima te su se obećali dodatno angažirati s njihove pozicije kako bi se socijalni dijalog na nivou ovog sektora unaprijedio.

Sindikat PPDIV pozdravio je ovu njihovu namjeru, te je istaknuo kako je od naše inicijative prošlo prilično vremena i kako očekujemo da do kraja mjeseca studenog održimo jedan ovakav sastanak i na sektorskoj razini.

Također smo ih upoznali i sa činjenicom kako smo pokrenuli postupak utvrđivanja reprezentativnosti i kako ovih dana očekujemo rješenje koje će ponovno pokazati kako je Sindikat PPDIV jedini reprezentativan obzirom je najveći granski sindikat u Republici Hrvatskoj.

Bila je ovo prilika i da se razgovara o zajedničkim aktivnostima prema Vladi RH u pogledu dodatnih poreznih rasterećenja plaća radnika i nizu drugih mjera koje je potrebno učiniti kako bi se, slobodno možemo reći, ovi populistički potezi od strane Vlade RH moguće okrenuli u smjeru donošenja pravih poreznih reformi s ciljem pravih i konkretnih poreznih rasterećenja na način da se veliki dio sredstava prelije u plaće radnika.

Nakon jasno izrečenog stava i našeg viđenja daljnje suradnje, ali i predstojećih aktivnosti, očekujemo da vrlo brzo ponovno sjednemo za stol i otpočnemo zajedničke pripreme sa predstavnicima poslodavaca iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije koji će za krajnji rezultat imati sklapanje granskog kolektivnog ugovora koji je jednako važan i radnicima i poslodavcima, što smo nebrojeno puta čuli i jučer od strane članova Izvršnog odbora HUP-a, pa i same glavne direktorice Weber.

Interes nam je zajednički i puno je polja na kojima možemo zajedno djelovati, ali preduvjet za to je jaki, konstruktivni i kvalitetni socijalni dijalog do kojega možemo svi zajedno doći.

 

Regionalni povjerenik Regija III

Davor Vrbek