Search
Close this search box.

PODRAVKA – KAKO JE I NAJAVLJENO, POKRENUT POSTUPAK MIRENJA PRI GOSPODARSKO-SOCIJALNOM VIJEĆU (GSV-u)

Podravka - logotip

Nakon što prošlog tjedna ponovno nije došlo do dogovora između pregovaračkih timovima Sindikata i Poslodavca, a gdje je sindikalna strana još jednom pozvala predstavnike poslodavca da svoju ponudu učine boljom i prihvatljivijom te da je dostave do kraja prošlog tjedna, danas je sindikalna strana, kako je i najavila, pokrenula postupak mirenja budući nema pomaka.

Obzirom na vrlo kratki rok u kojem mirenje mora započeti, ali i završiti, očekujemo prvi sastanak uz prisustvo miritelja u slijedećih dan-dva.

Radi se o redovitom postupku ukoliko ne postoji mogućnost dogovora u postupku kolektivnog pregovaranja, a miritelja će imenovati Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV).

Uloga miritelja je da kao neutralna osoba pokuša približiti obje strane kako bi postigle dogovor, a ukoliko to ne uspije i zaključak bude da mirenje nije uspjelo, Sindikatima se otvara legitiman put prema daljnjim aktivnostima vezanima uz industrijske akcije.

Nastavak je ovo aktivnosti koje se događaju u sklopu kolektivnog pregovaranja u Podravki d.d., gdje Sindikati imaju jasan stav i zahtjeve na koji način i u kojoj mjeri je potrebno povećati primanja radnika, a što su jasno dali do znanja pregovaračkoj strani poslodavca kao i činjenicu da od toga neće odustati.

Zanimljivo je istaknuti kako Uprava Podravke koristi sve moguće resurse kako bi se u očima radnika predstavila u što boljem svjetlu, pa otuda i novi pokušaj sa njihovom objavom na svojim službenim stranicama koja je osvanula upravo danas.

Kroz nju obavještavaju radnike što su ponudili Sindikatima u ovim pregovorima i kako nisu u mogućnosti ponuditi više jer su pred njima velike neizvjesnosti u pogledu rasta cijene sirovina, energije i kupovne moći potrošača. Sve to vide kao posljedicu rata u Ukrajini, a otuda i brojni negativni efekti koje rat donosi za svjetska gospodarstva.

Zaboravili su samo kako u tom svom gledanju na svijet zaboravljaju na malog radnika koji se sa krizom nosi puno teže nego oni.

Zaboravili su reći kako plaću mogu komotno dići 1.000,00 kn, ali oni se radije odlučuju na isplatu dividende i bonusa, pa je tako u ovoj godini pet članova Uprave i 60 direktora dobilo ukupno 21,4 milijuna kuna bonusa dok je za dividendu isplaćeno između 45 i 50 milijuna kuna bruto što je dovoljno za povećanje plaća od 1.000 kn po radniku.

Ali tu nije kraj, prema informacijama sa kojima raspolažemo, u prošloj godini su na troškove reprezentacije potrošili oko 23,6 milijuna kuna što je povećanje u odnosu na godinu ranije od približno 33 posto.

Dakle, dok za jedne ima, za druge nema. O opcijskim dionicama nećemo ni govoriti jer sve je to već više puta rečeno.

Što uopće na sve to reći?! Nije li ponuđeno povećanje osnovice od 30 kn ili bruto dodatka 40 kn, pa i neto dodatka za 250 kn ili prosječnog porasta naknade za međumjesni prijevoz od 60 kn(ovdje treba voditi računa da to ne dobivaju svi radnici) ipak premalo?!

Ako malo pažljivije pogledamo ponudu od 24 milijuna kuna koliko je teška njihova ponuda, ispada da je tek nešto veća od onoga što su oni „spiskali“ prošle godine samo na trošak reprezentacije. Tu slobodno možemo dodati i trošak na službena putovanja i dnevnice od oko 9 milijuna kuna u prošloj godini, prema informacijama koje dobivamo iz dobro obaviještenih medija koji svoje informacije dobivaju iz samog vrha kompanije.

Nije li takav pristup u stvari uvreda za radnike?!

Zar se uistinu u nekih 400 milijuna dobitka koliko se planira u ovoj godini ostvariti stvarno nema barem 50 milijuna kuna za one koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli tome da proizvodi budu proizvedeni, da budu prodani i na kraju da budu transportirani do kupaca?!

A opet, možda je sve to i ne moguće vidjeti i razumjet ako ste u brojci od 33 menađera kojima je samo u prošloj godini ukupno isplaćeno oko 31 milijun kuna bruto primanja, pa ispada da su u prosjeku zarađivali oko 78.300 kn bruto mjesečno što je mjesečno oko 50.000 kn neto.

Evo nudi se i topli obrok po cijeni od 3,77 kn(sada je 5 kn)sa kojom bi radnik participirao u ukupnoj/ekonomskoj cijeni obroka, a po nama bi mogao biti potpuno besplatan obzirom da poslodavac može na konto oslobođenja od poreza prijaviti godišnje 12. 000 kn po radniku što je oko 50 kn dnevno(sadašnja je ekonomska cijena obroka po informaciji koju smo dobili u tijeku pregovora 38 kn).

Ostaje za vidjeti postoji li volja i dovoljna osviještenost poslodavca da se kroz predstojeći postupak ipak postigne dogovor ili će Sindikati morati pribjeći krajnjem rješenju kako bi postigli svoj cilj.

 

Regionalni povjerenik Regija III
Davor Vrbek

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA