Search
Close this search box.

U PODRAVKI POSTIGNUT DOGOVOR – ISPREGOVARAN PAKET U VRIJEDNOSTI 40 MILIJUNA KUNA

Podravka - logotip

Nakon šest i pol sati, koliko je jučer trajao sastanak pregovaračkih timova u Podravki, postignut je dogovor oko povećanja materijalnih prava radnika „težak“ 40 milijuna kuna.

Ako uzmemo u obzir da je prvotni stav poslodavca bio kako za povećanje plaća radnika nema novaca, drugim riječima kako ima točno nula kuna, onda postignutim dogovorom možemo bit zadovoljni.

Postignutim dogovorom radnici će tako u mjesecu prosincu dobiti jednokratni dodatak na plaću u iznosu 2.000 kn neto, a oni koji ostvaruju pravo na dar za dijete i dodatnih 400 kn neto kao razliku do 1.000 kn obzirom im je u studenom isplaćen dar za dijete i iznosu 600 kn neto. Kako radnici Podravke, od ranije imaj kroz kolektivni ugovor ugovorenu i Božićnicu u iznosu 1.500 kn neto, u prosincu će tako svaki radnik dobiti minimalno 3.500 kn neto dodatak.

Isto tako, dogovoreno je da će od 01. 12. 2022. godine da će osnovica za izračun plaće iznositi 1.910 kn, dok će bruto fiksni dodatak iznositi 510 kn. Ovaj pomak će omogućiti određeno povećanje plaća sukladno pripadajućim koeficijentima koje radnici imaju, dodacima za smjenski, noćni, prekovremeni, minuli i drugi rad za koje su u kolektivnom ugovoru ugovoreni posebni dodaci.

Jednako tako, dogovoreno je da će se kolektivnim ugovorom definirati minimalni iznos učinka od 1,30 koji također utječe na visinu plaće, a koji u ovom trenutku nije sastavni dio kolektivnog ugovora u toj vrijednosti što znači da je kao takav podložan jednostranoj promjeni ili ukidanju, a što sada više neće bit slučaj.

Radnici Podravke će od prosinca mjeseca dobivati i neto dodatak u iznosu od 500 kn, a od plaće za siječanj će on iznositi 625 kn. Trenutno na ovoj poziciji u kolektivnom ugovoru je 0 kn i neke trenutne isplate ovise isključivo o volji poslodavca. Sada će to biti regulirano kolektivnim ugovorom i biti će pravo radnika dokle god postoje neoporezivi iznosi kao takvi.

U pregovorima je dogovoreno i povećanje „cipelića“, odnosno naknade za troškove mjesnog prijevoza, koju za razliku od međumjesnog prijevoza dobivaju svi radnici, a koja će iznositi 220 kn.

Također je dogovoreno da će ubuduće jednokratni dodatak prilikom odlaska radnika u mirovinu iznositi 15. 000,00 kn, jednokratna naknada za rodilje u iznosu 10.000 kn, dar za dijete u iznosu 1.000 kn, dnevnice koje su važne šoferima iznositi će 200 kn i više neće biti uređene na način da se ostvaruje pravo nakon 24 sata provedena na putu, topli obrok će postati pravo radnika propisano kolektivnim ugovorom i participacija radnika će biti smanjena na 3,77 kn po obroku što znači da će radnik primjerice za 20 radnih dana moći konzumirati topli obrok u ukupnoj vrijednosti od približno 75 kn.

Tijekom mjeseca prosinca, sjesti će se i razgovarati o Pravilniku o sustavu nagrađivanja koje je važan za radnike Logistike kako bi se zajedno napravio dokument koji će regulirati dodatke na plaću za ovaj dio radnika.

I tu nije kraj, uz ova postignuta povećanja najvažnija je činjenica da se dijalog između Sindikat i Uprave nastavlja odmah na početku iduće godine, a fokus će biti na bruto povećanjima kroz izmjenu tarife i povećanju bruto osnovice i dodatka sukladno rezultatima poslovanja.

Kada sve zbrojim možemo reći kako je zajednički dogovor bio fokusirati se na maksimalno neoporezive iznose jer upravo oni radnicima s najmanjim primanjima daju najveća povećanja. što recimo kod povećanja osnovice nije slučaj jer onda radnici sa većim plaćama dobivaju više, a oni sa manjim dobiju minimalno.

Ovi pregovori su još jednom pokazali i svu nakaradnost sustava oporezivanja radničkih plaća. Čisto za primjer, kada bi se za povećanje bruto plaća radnika uzelo oko 32 milijuna kuna, državi bi otišlo nešto oko 17 milijuna kuna, a neto efekt za radnike bi bio povećanje od približno 200 za najniže plaće, pa do 710 kn neto za one najviše plaće.

U takvoj relaciji stvari, smatrali smo da je u ovom trenutku bolje dogovoriti iznose na način da oni kao takvi pripadnu radnicima, a ne državi.

Put od 0 do 40 milijuna kuna nije bio nimalo lagan i jednostavan, ali smo na kraju zajedno sa poslodavcem uz jedno međusobno uvažavanje i pregovaranje u dobroj vjeri postigli dogovor koji je za ovo prijelazno razdoblje do nastavka pregovora o daljnjim povećanjima, zasigurno zadovoljavajući.

Regionalni povjerenik Regija III
Davor Vrbek

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA