Search
Close this search box.

Održan 8. kongres Sindikata KŽI Slovenije

U Ribčevom Lazu, na slovenskom jezeru Bohinj, 18. studenoga održan je Kongres Sindikata poljoprivredne i prehrambene industrije Slovenije (KŽI). Na samom početku Kongresa, izvedena je kazališna predstava koja je zadivila delegate i goste, među kojima su bili potpredsjednik Saveza ZSSS-a, glavni tajnik EFFAT-a, predstavnici sindikata poljoprivrede iz Crne Gore, Srbije, Makedonije te našeg Sindikata PPDIV-a Hrvatske.

S nekoliko pozdravnih riječi, kao i željama za uspješan rad Kongresa, prisutnima se obratio i Denis Paradiš ispred PPDIV-a kao i Kristjan Bragason u ime EFFAT-a.

Nakon pozdravnih riječi gostiju, pregled rada u proteklih pet godina predstavio je sada već bivši predsjednik KŽI-a, Marjan Vindiš, koji je govorio o problemima i izazovima s kojima su se susretali posljednjih godina.

Bilo je tu riječi o radu za vrijeme pandemije Covida-19, energetskoj krizi, utjecaju rata u Ukrajini te visokim stopama inflacije. Predsjednik KŽI-a je u svom izvještaju govorio i o socijalnom dijalogu u sektoru, mladima u sindikatu, kolektivnim pregovorima na granskoj razini, pogodnostima koje ostvaruju članovi, aktivnostima u teritorijalnim organizacijama kao i u okviru Saveza ZSSS te na međunarodnom planu.

U izbornom dijelu Kongresa, nakon provedenih izbora, odabrano je novo vodstvo sindikata za naredno razdoblje od pet godina te su izabrani novi predsjednik Jaka Šilak, potpredsjednik Matjaž Lasič te glavni tajnik Boris Frajnkovič.

Nakon izbora je bila prilika da se i čestita novoizabranom vodstvu kao i zahvali za dosadašnju dugogodišnju suradnju s bivšim vodstvom što su predsjednik Denis Paradiš i voditelj ekonomskih poslova Jasmin Kunjko i učinili te poželjeli dugu i zasluženu mirovinu dotadašnjem predsjedniku Vindišu te mu uručili prigodni poklon. Potom su čestitali i novoizabranim tijelima sindikata i predsjedniku te izrazili želju za nastavkom uspješne suradnje u budućnosti odnosno u novom mandatnom razdoblju.