Search
Close this search box.

Badel 1862 ponovno nagradio zaposlenike: 1200 kuna dobili su kao poklon za 160 godina poslovanja tvrtke. Plus božićnica

Badel 1862 ponovno nagradio zaposlenike: 1200 kuna dobili su kao poklon za 160 godina poslovanja tvrtke. Plus božićnica

Oduševljeni igrom mladog braniča hrvatske nogometne reprezentacije Joška Gvardiola, na satiričkoj Facebook stranici Uhljeb napisali su kako je “Gvardiol siguran k‘o božićnica u HEP-u”, aludirajući na to da je sasvim izvjesno da će radnici te državne tvrtke dobiti taj lijepi prosinački dodatak.

Za razliku od privatnih tvrtki, koje uglavnom isplaćuju božićnice sukladno dobroj volji i mogućnostima poslodavca, u državnim tvrtkama i u javnoj upravi to je uglavnom regulirano kolektivnim ugovorom i drugim propisima, tako da kod njihovih zaposlenika uopće nema dvojbe hoće li dobiti božićnicu. Uvijek je dobiju.

Povodom obilježavanja 160 godina poslovanja uprava Badel 1862 je donijela odluku o isplati posebne nagrade zaposlenicima u iznosu od 1200 kuna neto. Nagrada će biti isplaćena u prosincu s isplatom plaće za studeni.

Iz Badela 1862  su priopćili da su ovoj godini u više navrata povećali plaće i druga primanja zaposlenika odgovarajući time na rast troškova života uslijed visoke inflacije. Najprije su s početkom godine za prosječno 15 posto  odnosno 770 kuna neto povećane najniže plaće u kompaniji čime je obuhvaćeno 80 zaposlenika. Svim zaposlenicima isplaćen je regres u iznosu od 900 kuna neto što je 300 kuna više nego u prethodnoj godini.

Potom je u rujnu na snagu stupila nova organizacija i sistematizacija radnih mjesta slijedom čega su za oko 500 kuna neto porasle plaće za još 24 zaposlenika. Novom sistematizacijom promijenjen je način obračuna plaća te je povećana osnovica plaće, što za posljedicu ima povećanje osnovice za obračun naknade za prekovremeni i noćni rad kao i rad nedjeljom i blagdanima. Od 2018. godine kada je Badel 1862, nakon dugotrajnog predstečajnog postupka, dokapitaliziran od strane Meteor Grupe prosječna neto plaća porasla je za preko 25 posto .

Nakon postizanja dogovora sa sindikatom PPDIV-a, s 1. listopada na snagu je stupio novi Kolektivni ugovor koji je, među ostalim, donio povećanja regresa, božićnice i uskrsnice. Regres će se sada isplaćivati u iznosu od 1000 kuna neto, uskrsnica u iznosu 500 kuna neto, dok će božićnica iznositi 1500 kuna neto.

“Uvjeti u kojima smo ove godine poslovali i za nas su kao i za druge kompanije bili izazovni zbog rasta svih troškova. Zahvaljujući uspješnom restrukturiranju koje je prethodnih godina provela Meteor Grupa, kompanija i u takvim uvjetima stabilno i profitabilno posluje što nam je omogućilo da dodatno povećamo primanja zaposlenika, posebice onih s nižim plaćama. Smatrali smo to nužnim jer osim na poslovanje visoka inflacija negativno utječe i na životni standard naših zaposlenika. Kako bismo ih dodatno nagradili za njihov rad i doprinos poslovnim rezultatima u prosincu ćemo uz povećanu božićnicu od 1500 kuna neto svakom zaposleniku isplatiti i posebnu nagradu od 1200 kuna neto povodom 160. godišnjice poslovanja. U ovim okolnostima to je najbolji način na koji možemo obilježiti ovu zaista značajnu obljetnicu”, priopćili su iz Badela 1862.
 

Izvor
Autor: