Search
Close this search box.

Čestitka

Povodom nadolazećih blagdana, želimo vam Čestit Božić, zdravu i sretnu novu 2023. godinu,

uz dobre želje da vam ovi blagdani budu ispunjeni radošću i srećom.

 SINDIKAT PPDIV

 

Godina na izmaku bila je puna teških izazova kako za poslodavce, tako i za radnike. Svi zajedno bili smo svjedoci nove ekonomske krize koju je prouzročio rat u Ukrajini. I dok su nam još svježa sjećanja na prošlu godinu koja je bila izazovna zbog problema s pandemijom, ovu je dodatno produbila kriza zbog rata u Ukrajini.

Eksplozija cijena energenata, do koje je zbog ratnih događanja došlo, izazvala je otežano poslovanje, probleme s likvidnošću te je ozbiljno ugrozila gospodarske aktivnosti, a troškovi života su preko noći otišli u nebo. U takvim iznenadnim i neočekivanim okolnostima nije bilo lako održati postojeće poslovanje, zadržati radna mjesta te izvršavati svakodnevne radne obveze.

No, i u takvim trenucima Sindikat PPDIV-a, zahvaljujući vama, još je jednom pokazao svoju veličinu i snagu. Iako je u kriznim trenucima izuzetno teško održati sindikalno djelovanje, osigurati poštivanje prava radnika u aspektu pravičnog radnog vremena i uvjeta rada, visine plaće i ostalih materijalnih prava, uz vaš i naš ogroman napor, uspjeli smo održati kontinuitet socijalnog dijaloga. Bila je ovo godina prepuna aktivnosti vezanih uz kolektivno pregovaranje. U nekim poduzećima smo uspjeli po prvi puta sklopiti kolektivne ugovore, dok smo u drugima uspijevali unaprijediti materijalna i druga prava, a tamo gdje to zbog poslovnih aktivnosti i utjecaja krize na otežano poslovanje poslodavaca nije bilo moguće, zadržali smo postojeća prava.

Posebno nas raduje što smo se u ovoj godini vratili i nekim našim aktivnostima koje su bile stavljene u drugi plan posljednjih nekoliko godina. Ove smo godine ponovno organizirali sportske susrete koje su naši članovi željno iščekivali, ali smo se vratili i edukacijama kroz naš stručni seminar kako bismo vama povjerenicima, prenesenim znanjem, pomogli u svakodnevnim sindikalnim aktivnostima.

Sindikat PPDIV bio je aktivan i na međunarodnom planu. Bili smo prisutni na svim događanjima organiziranim u sklopu djelovanja međunarodnih asocijacija EFFAT-a i IUF-a, uz čiju smo pomoć uspješnije djelovali u mnogim situacijama s kojima smo se susretali na nacionalnoj razini, jer se upravo u ovakvim turbulentnim periodima vidi snaga sindikalnog organiziranja i pripadnosti te sve njezine prednosti i pogodnosti.

I ono najvažnije. Sve to bilo bi nemoguće bez vašeg angažmana i posvećenosti sindikalnom radu. Stoga vam, s ovog mjesta poručujem da i dalje nastavite tim putem, potičući u svojem radnom okruženju učlanjenje u sindikalnu zajednicu i njezino širenje, jer se samo zajedničkim naporima i mnogobrojnošću svi zajedno možemo lakše oduprijeti svakodnevnim problemima i izazovima u ovim kriznim vremenima te možemo adekvatnije odgovoriti i biti spremni na promjene u svijetu rada.

U nadi da će nam 2023. godina biti manje turbulentna, želim vam svima obilje zdravlja, sreće, uspjeha i ostvarenja na privatnom i profesionalnom planu, kao i mnogo daljnjeg uspješnog rada u sindikalnom svijetu uz puno sindikalne solidarnosti.

 

PREDSJEDNIK

Denis Paradiš