Search
Close this search box.

Potpisan Drugi dodatak Kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskih voda

Danas je u prostorijama Hrvatskih voda potpisan Drugi dodatak Kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskih voda.

Kako smo vas već ranije izvijestili, pregovori oko Drugog dodatka završili su početkom prosinca mjeseca, točnije 2. prosinca, sastankom na kojem su dogovorene određene izmjene i dopune kojima su unaprijeđena materijalna i druga prava radnika u ovom poduzeću kroz Kolektivni ugovor.

Do samog čina potpisivanja došlo je tek danas, nakon što je i Upravno vijeće Hrvatskih voda usvojilo dogovorene izmjene.

Sve se malo odužilo zbog situacije oko sastava Upravnog vijeća gdje je Vlada RH u međuvremenu bila razriješila dužnosti tri člana Upravnog vijeća, pa je bilo potrebno imenovati nove.

Sve to učinjeno je ovaj tjedan, tako da je i potpisivanje moglo biti obavljeno.

Iako smo o završetku kolektivnih pregovora već pisali u trenutku kada je postignut dogovor, valja podsjetiti kako je u ovom krugu pregovora dogovoreno povećanje osnovne plaće i bruto dodatka, podignuti su iznosi jubilarne nagrade, postignut je dogovor oko visine otpremnine prilikom odlaska u mirovinu koji će sada iznositi tri posljednje bruto plaće, promijenjen je način isplate putnog troška koji će se sad isplaćivati do 15.-og u mjesecu svih dvanaest mjeseci u godini jer to do sada nije bio slučaj.

Dogovoreni su dodatni dani godišnjeg odmora, ali i plaćenog dopusta za pojedine kategorije, te su povećani iznosi pomoći za slučaj smrti bračnog druga, djeteta i roditelja radnika, posvojene i udomljene djece i djece na skrbi te punoljetne osobe kojoj je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu, kao i pomoći za smrt radnika.

Jednako tako dogovoreno je da će oba roditelja imati pravo na pomoć u slučaju  rođenja, odnosno posvojenja djeteta u jednokratnom iznosu u visini maksimalno neoporezivog iznosa potpore za novorođeno dijete koji je određen posebnim propisima. Povećan je iznos pomoći za kupnju medicinskih pomagala, lijekova, bolničkog liječenja i u drugim sličnim slučajevima, kao i novčana potpora djeci poginulog, umrlog, zatočenog ili nestalog radnika poslodavca i to na način da će sada ovo pravo ostvariti dijete od predškolske dobi, sve dok se dijete redovito školuje u srednjoj školi, odnosno polazi sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, te redovito i uredno ispunjava svoje obveze, a najdulje do navršetka 26. godine života.

Kolektivni ugovor vrijediti će do 31. prosinca 2027. godine, a pregovarački timovi usuglasili su se kako će pregovore o visini osnovne plaće za 2024. godine započeti najkasnije u rujnu slijedeće godine.

U pregovorima je uz Sindikat PPDIV sudjelovao i Sindikat SPIV, pa su tako Drugi dodatak Kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskih voda ispred Sindikata to učinili Denis Paradiš i Mladen Pracaić, dok je ispred poslodavca to učinio resorni ministar Davor Filipović.

Davor Vrbek