Search
Close this search box.

Održan sastanak s predstavnicima HUP-Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede

Dana 8. veljače, u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca, održan je sastanak predstavnika Sindikata PPDIV-a sa predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede, kojemu se pridružio i predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Nastavak je ovo aktivnosti Sindikata PPDIV-a koje, za krajnji cilj, imaju sklapanje granskog kolektivnog ugovora za sektor prehrambene industrije i poljoprivrede.

Tema sastanka bile su mogućnosti zajedničke suradnje na pitanjima od važnosti za sektor te započinjanje pregovora oko granskog kolektivnog ugovora.

Nakon uvodne riječi Irene Weber, glavne direktorice HUP-a, koja je pozdravila inicijativu za ovaj sastanak te se ukratko osvrnula na teško razdoblje koje je jednako zadesilo i radnike i poslodavce, predsjednik Sindikata PPDIV-a Denis Paradiš, iznio je stajalište Sindikata PPDIV-a vezano uz sklapanje granskog kolektivnog ugovora.

Govoreći o ovoj temi, ponovio je namjeru i želju Sindikata PPDIV-a da sklopi granski kolektivni ugovor koji bi se primjenjivao na sve radnike u ovom sektoru. Kako je istaknuo, u ovom trenutku negdje oko 30 % radnika koji dolaze iz ovog sektora, nisu pokriveni kolektivnim ugovorom, dok oko 70 % radnika radi u poduzećima gdje Sindikat PPDIV ima sklopljene kućne kolektivne ugovore. Namjera i želja Sindikata PPDIV-a je da svi radnici u sektoru prehrambene industrije i poljoprivrede budu pokriveni kolektivnim ugovorom. Prema njegovim riječima, jedan od vrlo važnih razloga zbog kojeg bi granski kolektivni ugovor trebao biti važan i poslodavcima je suzbijanje nelojalne konkurencije. Naveo je i kako nas Zakon sve obvezuje na kolektivno pregovaranje, pa je uputio predstavnicima poslodavaca poziv da u narednim danima dogovore Protokol koji bi sadržavao plan aktivnosti koje će zajedno provoditi.

Mladen Novosel je pak, obraćajući se prisutnima, istaknuo kako je ovo godina kolektivnog pregovaranja te je prisutne upoznao sa aktivnostima SSSH vezanima uz pregovore za sklapanje granskih kolektivnih ugovora po drugim sektorima. Prema njegovim riječima, socijalni dijalog više-manje funkcionira od 1995. godine kada je čak i potpisan Sporazum između HUP-a i SSSH o sektorskom i međusektorskom socijalnom dijalogu.

Iako postoji i određeni otpor od strane pojedinih poslodavaca da se ne sklapa granski kolektivni ugovor, kako je rekao predsjednik Paradiš, to ne bi smio biti razlog da do toga ne dođe. Problem vidi u poslodavcima koji u svojim poduzećima ili nemaju sindikalno organizirane radnike ili ih oni sami spriječavaju da se radnici sindikalno organiziraju. Napomenuo je i kako se Sindikat PPDIV dokazao kao socijalno odgovoran partner kroz niz aktivnosti koje je provodio, kako u očuvanju poduzeća, očuvanju radnih mjesta, podizanju materijalnih prava radnika, pa sve do aktivnosti vezanih uz donošenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu gdje je podigao i ustavnu tužbu jer smatra da Zakon ne može ići u smjeru eventualnog gašenja poduzeća i gubljenja radnih mjesta.

Zbog toga, Sindikat PPDIV sklapanje granskog kolektivnog ugovora, doživljava kao partnerstvo potrebno objema stranama a što je bilo vidljivo i iz današnje rasprave.

Prisutni predstavnici poslodavaca obvezali su se zaključke sa današnjeg sastanka prenijeti svojim članicama, te će se nakon toga dogovoriti daljnje zajedničke aktivnosti koje će ići u smjeru zajedničkog djelovanja prema Vladi RH jer problema je i s jedne i druge strane mnogo, a kako je zaključeno, samo zajedničkim naporima mogu se postići određeni ciljevi.

Odgovor očekujemo vrlo brzo i o njemu će ovisiti daljnje aktivnosti jer Sindikat PPDIV od svoje namjere da sklopi granski kolektivni ugovor neće odustati, što je jasno i danas komunicirano prema predstavnicima poslodavaca.

Dogovor oko Protokola samo je prvi korak u tome, a ostaje vidjeti postoji li spremnost i sa strane poslodavaca za jednim korektnim i partnerskim odnosom.

 

Davor Vrbek