Search
Close this search box.

POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR U „SARDINI“ d.o.o. Postira

U prostorijama tvornice „SARDINA“ d.o.o. u Postirama, dana 8. veljače 2023. godine, potpisan je novi kolektivni ugovor za „SARDINU“ d.o.o. Postira. Kolektivni ugovor potpisali su u ime Sindikata PPDIV sindikalne podružnice „SARDINA“ d.o.o. sindikalni povjerenik kolega Darko Cvitanić te predsjednik uprave „SARDINA“ d.o.o. gospodin Mislav Bezmalinović.

Budući su 1. siječnja 2023. god. stupile na snagu Izmjene i dopune Zakona o radu, 1.10.2022. god. donesen je Pravilnik o porezu na dohodak, uveden je euro kao službena valuta u RH, što je rezultiralo povećanjem troškova života. U nastojanju da se u narednom razdoblju ostvare optimalni poslovni rezultati, poslodavac je u dogovoru sa sindikatom i radničkim vijećem, izvršio promjene u unutarnjoj organizaciji Društva. Obzirom na navedeno, ovim izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora, koje su u skladu sa zakonskim propisima, radnici su profitirali.

Pregovori su trajali kratko, zbog međusobnog uvažavanja i nastavka tradicije socijalnog dijaloga a sve sa ciljem poboljšanja materijalnog standarda radnika. Ovaj Kolektivni ugovor stupa na snagu osmog dana od objave a njegove odredbe primjenjivat će se od 1. siječnja 2023. godine.

Novim Kolektivnim ugovorom dogovoreno je niz pogodnosti za radnike: povećanjem vrijednosti koeficijenata složenosti poslova u iznosu od 5% za trideset radnika sa ciljem učinkovitije organizacije rada i optimiziranjem radnih odnosa. Povećana je bruto osnovica za cca 10% svim radnicima na koje se primjenjuje Kolektivni ugovor. Što se tiče naknada, sukladno Pravilniku o porezu na dohodak, poslodavac je prihvatio maksimalne iznose.

Potpisnici su prigodnim riječima iskazali zadovoljstvo potpisanim novim kolektivnim ugovorom kao oblikom reguliranja prava, te nadu u još bolje poslovanje društva koje bi na taj način omogućilo višu razinu materijalnih prava radnika.

Ovim Kolektivnim ugovorom, radnici su dobili sigurnost, poslodavac jamstvo stabilnosti uvjeta privređivanja, a sindikat nastavak partnerskih odnosa.

 

 

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA