Search
Close this search box.

POTPISANE IZMJENE I DOPUNE KOLEKTIVNOG UGOVORA U CROMARIS D.D. ZADAR

U prostorijama „CROMARIS“ d.d. Zadar, 2. ožujka 2023. godine, potpisane su izmjene i dopune Kolektivnog ugovora u poduzeću „CROMARIS“ d.d. Zadar. U ime Sindikata PPDIV Sindikalne podružnice – „CROMARIS“ d.d.,  Kolektivni ugovor potpisao je glavni sindikalni povjerenik, kolega Jakov Zadre, a u ime poduzeća „CROMARIS“ d.d. Zadar, predsjednik Uprave gospodin Ivan Leko.

Potpisu su bili nazočni članovi Uprave gospođa Andrea Jurčević i gospodin Dane Desnica, članovi pregovaračkog tima Sindikata PPDIV Hrvatske Sindikalne podružnice, predsjednica radničkog vijeća, kolegica Gordana Berović Baketić, kolega Filip Samodol, Joso Ljubo Pavlović te predsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske, kolega Denis Paradiš te regionalni  povjerenik-dopredsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske, Ivica Blažević.

Sindikat PPDIV Hrvatske Sindikalna podružnica „CROMARIS“ d.d. Zadar, u studenome 2022. godine, obzirom na povećane troškove života (inflacije), pokrenuo je inicijativu za izmjene i dopune kolektivnog ugovora kako bi povećali materijalna primanja radnika, odnosno ublažavanju inflatornog učinka.

Poslodavac je iskazao socijalnu osjetljivost i partnerski odnos sa Sindikatom PPDIV Hrvatske sindikalnom podružnicom „CROMARIS“ d.d. Zadar, povećanjem materijalnih davanja te povećanjem bruto osnovice od 10%.

U početnoj fazi pregovora, dogovorili smo povećanje Božićnice sa ugovorenih 900,00 HRK i dar u naravi od 300,00 HRK na novčanu isplatu od  2.200,00 HRK (neto iznos), te dva kilograma ribe po zaposleniku.

Poslodavac će revidirati dane godišnjeg odmora u trajanju od najmanje četiri tjedna do maksimalno dvadeset osam dana. Dogovoreno je povećanje za noćni rad 30%, rad nedjeljom (sukladno izmjenama zakona o radu 50%), te prekovremeni rad 50%. Dogovoreno je uvođenje dvojnog modela za topli obrok da radnik tijekom kalendarske godine može odabrati jednu od opcija i to: isplata dodatka plaći u iznosu od 500,00 HRK (pretvoreno u EUR) mjesečno za ostvareni fond sati rada, za radnike koji ne koriste topli obrok organiziran od strane poslodavca. Korištenje toplog obroka organiziranog od strane poslodavca, uz sudjelovanje radnika u trošku prehrane s trenutnih 9,90 HRK na 15,00 HRK po obroku (pretvoreno u EUR).

Konstruktivnim pregovorima, ovim izmjenama i dopunama, dogovorili smo povećanje zagarantiranih prava važećeg kolektivnog ugovora i to: radnik ostvaruje stimulativni dodatak za radni učinak u iznosu od 89,95 EUR bruto (koji je jednak neto iznosu kao neoporezivi primitak) mjesečno za ostvareni fond sati rada (ekvivalent 625,00 HRK naspram dosadašnjih 415,00 HRK). Povećanje putnih troškova po osnovi prijeđenog kilometra umjesto dosadašnjih 1,00 na 1,10 HRK preračunato u EUR. Korekcija dnevnica za službeno putovanje umjesto 170,00 kuna na 200,00 HRK, preračunato u EUR.

Što se tiče prigodnih nagrada, dogovorili smo slijedeće: regres za korištenje godišnjeg odmora ugovoreno je 265,51 EUR bruto (koji je jednak neoporezivom iznosu) – dosadašnjih 1.400,00 HRK povećano na 2.000,00 preračunato u EUR. Uskrsnica, kao prigodna nagrada, koja se sastoji od novčane isplate u iznosu od 132,60 EUR bruto (koji je jednak iznosu kao neoporezivi primitak) i dara u naravi u iznosu od 39,83 EUR sa dosadašnjih 900,00 HRK povećano na 2.000,00 HRK. Dar za djecu do petnaest godina, povodom božićnih blagdana, radnici imaju za svako dijete iznos u visini od 100 EUR bruto (koji je jednak kao neoporezivi primitak) dosadašnjih 600,00 HRK povećano na 750,00 HRK preračunato u EUR. Dogovoreno je još niz povećanja za zaposlenike.

Istovremeno, s ciljem osiguranja interne pravednosti te nagrađivanja radnika  temeljem radnog učinka, poslodavac će u 2023. godini, osigurati budžet te provesti proces povećanja plaća temeljem radnog učinka.

Ove izmjene i dopune kolektivnog ugovora primjenjivat će se od 1. ožujka 2023. godine.

Potpisnici su prigodnim riječima iskazali zadovoljstvo potpisanim izmjenama Kolektivnog ugovora kao nastavkom socijalnog dijaloga u poduzeću „CROMARISU“, te oblikom reguliranja prava i obaveza, te nadu u još bolje poslovanje društva nastavkom novih investicija koje bi, na taj način, omogućile višu razinu poslovanja financijskih rezultata za vlasnika a samim time sigurnost radnih mjesta  i veća materijalna prava radnika.

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA