Search
Close this search box.

PREDSTAVNICE SEKCIJE MLADIH SINDIKATA PPDIV-a SUDJELOVALE U RADU MEĐUNARODNE RADIONICE MLADIH EFFAT-a U BUDIMPEŠTI POD NAZIVOM OSNAŽIVANJE MLADIH: POBOLJŠAJTE SVOJE VJEŠTINE VOĐENJA

Naše mlade aktivistice, članice Sekcije mladih Sindikata PPDIV-a, Sandra Hruško koja dolazi iz Sindikalne podružnice Hrvatske vode VGO Varaždin i Andrea Jolić koja dolazi iz Sindikalne podružnice PIK Vrbovec, sudjelovale su u radu radionice za mlade aktiviste EFFAT-a koja je održana u Budimpešti s ciljem razvijanja vještina i angažmana mladih u pravednoj tranziciji.

U samom uvodu radionice, mladima je predstavljen EFFAT – ETUI kroz njegov rad i misiju same organizacije.

Prva tema radionice bila je aktivno slušanje. Polaznici su imali prilike čuti što je to, koliko je to važno i kako im takvo slušanje može pomoći u svakodnevnoj komunikaciji sa ljudima. Kroz interaktivne igre i rad u grupama radili su na unapređenju komunikacijskih vještina. Obzirom je svatko od nas različit, te prima i raspoznaje informaciju na svoj način, bila je ovo prilika da svatko od sudionika upozna sebe u tom dijelu, ali i da nauči ocijeniti osobu sa kojom treba razgovarati i kako sa takvom osobom ostvariti pozitivnu komunikaciju.

Važan dio radionice posvećen je i zelenoj zoni i javnoj tranziciji.

Zelena zona je tema koja u drugim zemljama EU ima izniman značaj jer postoji svijest koliko je važno očuvanje našeg okruženja i okoliša, te kako to utječe na naše poslove i na sindikat, te kako je važno osvijestiti i druge ljude oko nas i motivirati ih za očuvanje našeg okruženja i klime.

Govoreći o javnoj tranziciji i načinu na koji ona obuhvaća zelenu zonu, mladi si imali prilike čuti zašto je važno predvidjeti rizik, imati unaprijed razrađen scenarij za svaku situaciju kako pristupiti problemu, kako razraditi plan kojim bi smo uspješno riješili nastanak problema.

O čemu se zapravo radi, mladi sudionici imali su prilike vidjeti u odrađenoj radionici na ovu temu i to na način da su podijeljeni u radne grupe,  a zadatak su bile klimatske promijene. Svaka od grupa imala je priliku izraditi svoju strategiju i plan rješavanja problema vezanih uz klimatske promjene.

Sudionici su međusobno razmjenjivali i svoja mišljenja o vrijednostima, što je važno u njihovom životu, koja ih osoba u njihovom Sindikatu motivira za uspješan rad i koje su vrijednosti organizacije kojoj pripadaju.

Govoreći o ovoj temi, kolegice Andrea i Sandra, istaknule su kako definirati jednu osobu nije nimalo lak zadatak, obzirom je takvih osoba sigurno više od jedne i ne moguće je izdvojiti samo jednu osobu. Prema njihovim riječima, kroz izlaganje su govorile o tome kako je prava vrijednost u životu obitelj, te kako obitelj ne stvaramo samo u privatnom već i u poslovnom životu, povezujući to sa sindikalnom organiziranošću. Kroz članstvo u sindikatu, svi postajemo jedna velika obitelj kroz koju imamo sigurnost, štitimo jedni druge i pazimo jedni na druge.

Posljednji dan iskorišten je kako bi se kroz ponovni rad u grupama uvježbavale situacije „kako reagirati na promjenu“. Za tu priliku sudionici su bili podijeljeni u tri grupe na način da se svaka grupa na zadanu temu bavila drugim područjem djelovanja (pregovaranje, entuzijazam, otpornost).

Cilj ovakvog pristupa bio je što više poraditi na voditeljskim sposobnostima i stjecanju uvjeta za uspješan rad.

Kako su kolegice istaknule po svom povratku sa navedene radionice, bilo je ovo jedno izvrsno iskustvo koje je svakako primjenjivo i prilika je za dodatno proširenje znanja vezano uz sindikalnu aktivnost, animiranje novih članova i rješavanja problema iz problema kako iz radnih sredina tako i nekih većih i širih.

Nas veseli iskazano zadovoljstvo kolegica kao i daljnji rad sa našim mladim aktivistima, a sve s ciljem privlačenja novih, mladih i sindikalno osviještenih članova.

Davor Vrbek