Search
Close this search box.

SINDIKAT PPDIV OTKAZAO KOLEKTIVNI UGOVOR ZA MIRNU d.d. IZ ROVINJA

Dana 4. travnja, Sindikat PPDIV poslao je prema poslodavcu Mirna d.d. i Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dopis kojim otkazuje Kolektivni ugovor sklopljen dana 19. prosinca 2018.g. s poslodavcem Mirna d.d.

Naime, Sindikat PPDIV je prema poslodavcu Mirna d.d., odnosno predsjedniku Uprave navedenog poduzeća Velimiru Vrhovskom, poslao dopis u kojem ga je obavijestio o saznanjima kako se vrši organizirani ispis članova Sindikata PPDIV-a od strane voditelja pojedinih organizacijskih cjelina u Mirni d.d. i to u prostorijama poslodavca koje se nalaze do ureda predsjednika Uprave kao i restoranu društvene prehrane, na način da se od članova traži prestanak članstva i potpisivanje tzv. istupnica.

Kako Sindikat PPDIV na spomenuti dopis nije dobio nikakav odgovor, već se pritisak na članove nastavio i dalje, o svemu je razgovarano i sa predsjednicom Uprave Podravke d.d. Martinom Dalić, budući je Podravka vlasnik spomenutog poduzeća.

Na sastanku, koji je zatražen od strane predsjednika Sindikata PPDIV-a Denisa Paradiša, gospođa Dalić upoznata je sa svim događanjima u Mirni kao i nizom drugih činjenica temeljem saznanja koja smo prikupili, pa je tako i gospođa Dalić upoznata sa činjenicom nepoštivanja prava iz Kolektivnog ugovora, s posebnim naglaskom na članke koji govore o obvezama poslodavca vezanima uz učlanjivanje  u sindikate i onima koji govore o dužnostima ugovornih strana koje su dužne zalagati se za poštivanje Kolektivnog ugovora ta se suzdržavati od svakog djelovanja koje bi bilo u suprotnosti sa odredbama Kolektivnog ugovora.

Nažalost, ni nakon ovog sastanka, nije došlo do smirivanja situacije, pa možemo slobodno reći kako se cijela stvar odvijala pod prešutnim odobravanjem najodgovornijih osoba.

Iz toga se razloga, uz primjenu odredbi obveznog prava o raskidu ugovora zbog promijenjenih okolnosti, za Sindikat PPDIV kao stranu pogođenu navedenim promijenjenim okolnostima, izgubila svrha ugovora te je kao takav prisiljen otkazati KU.

Naravno da Sindikat PPDIV na ovome neće stati već će o svim postupcima i okolnostima koje su dovele do istoga, obavijestiti svjetsku i europsku federaciju sindikata (IUF i EFFAT) čiji smo članovi, kao i sve relevantne sindikalne čimbenike u Republici Hrvatskoj, kao i cjelokupnu javnost.

Ovakvo postupanje prema članovima sindikata je presedan u novijoj povijesti sindikalnog rada i djelovanja koje zahtjeva odlučan odgovor.

Iako je dosadašnji socijalni dijalog u Mirni d.d. bio na jednoj zadovoljavajućoj razini, očito je da su interesi poslodavca prerasli partnerstvo sa radnicima i njihovim predstavnicima, pa će biti zanimljivo vidjeti kuda će sve to odvesti.

I dok s jedne strane, činite sve kako biste kroz sindikalnu organiziranost poboljšali materijalna i sva druga prava radnika kroz kolektivno pregovaranje i sklapanje kolektivnog ugovora, čime ojačavate poziciju radnika, s druge se strane čini sve kako bi se vršio svakodnevni pritisak na članove i radnike kako bi ostali razjedinjeni i nezaštićeni.

Vjerujemo kako ovu situaciju neće mirno gledati ni naši kolege iz EFFAT-a i IUF-a, te kako će i njihova reakcija vrlo brzo uslijediti.

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA