Search
Close this search box.

U Podravki započeli razgovori s predstavnicima sindikata

Podravka - logotip

U poslovnom sjedištu Podravke u Koprivnici, u utorak 18. travnja, održan je uvodni sastanak u sklopu pregovora oko izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za Grupu Podravka, između predstavnika Podravke i Belupa te Sindikata PPDIV, Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika koncerna Podravka – SINPOD.

Glavna tema sastanka bila je koncept novog sustava plaća koji bi zamijenio postojeći koji datira iz 1997. Već u ranijim razgovorima sa sindikatima, i poslodavac i sindikati složili su se da je takozvani tarifni sustav potrebno mijenjati. Postojeći sustav suviše je zastario, temelji se na popisima i opisima radnih mjesta koji ne odgovaraju suvremenoj proizvodnji te nema jasne kriterije povećanja plaća i napredovanja. Sve to dovelo je, između ostalog, do neusklađenosti i neopravdanih razlika u koeficijentima na način da postoje radnici koji rade isti posao, a imaju različite koeficijente.

Predloženi sustav o kojem se raspravljalo na sastanku definirao bi tarifne razrede u koje će biti razvrstana radna mjesta po stupnju njihove složenosti. Sva radna mjesta iste složenosti bila bi svrstana u isti tarifni razred te bi na taj način radnici koji rade na poslovima iste složenosti i poslovima istog tarifnog razreda imali istu osnovnu bruto plaću. Novi sustav donio bi i jasne, mjerljive i unaprijed poznate kriterije kretanja unutar tarifnog razreda tj. povećanja plaća.

„Novi sustav trebao bi biti pravedniji i omogućiti uklanjanje neopravdanih razlika u koeficijentima. Trebao bi omogućiti postojanje jasnih kriterija napredovanja. Temeljna pretpostavka prijelaza sa starog na novi sustav je da se, zbog novog sustava, plaća nikome ne smije smanjiti ni za jedan cent, a svaka potencijalna dilema riješit će se u korist radnika“, usuglašeni je stav predstavnika poslodavca na čelu s Martinom Dalić, predsjednicom Uprave Podravke te sindikata na čelu s Denisom Paradišom, predsjednikom Sindikata PPDIV. Također, obje strane su iskazale želju da radnici budu informirani o svim koracima koje poslodavac poduzima kako bi se izgradio što učinkovitiji i pravedniji sustav plaća i nagrađivanja.

Na sastanku sindikata i poslodavaca dogovoren je i raspored sljedećih sastanaka na temu novog sustava plaća. Obje strane usuglasile su se da će sve najvažnije sastavnice novog sustava plaća izraditi do prve polovice lipnja.

Sljedeći sastanak dogovoren je za 9. svibnja 2023.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA