Search
Close this search box.

Reakcija EFFAT-a na otkazivanje Kolektivnog ugovora u Mirni d.d.

Nakon što smo bili prisiljeni otkazati Kolektivni ugovor u Mirni d.d., stigla je reakcija naše europske sindikalne organizacije EFFAT koji u svojem dopisu, osim što pružaju punu podršku našim aktivnostima, oštro reagiraju na poteze najodgovornijih u Mirni d.d.

Poštovani gospodine Vrhovski,

EFFAT je Europska federacija sindikata hrane, poljoprivrede i turizma koja predstavlja 116 nacionalnih sindikata iz 37 europskih zemalja.

EFFAT brani interese više od 25 milijuna radnika i priznati je socijalni partner EU.

PPDIV je jedna od naših članica u Hrvatskoj.

Predsjednik Denis Paradiš izvijestio nas je da su morali otkazati kolektivni ugovor s vašom tvrtkom i razlozima koji su doveli do te odluke.

Čini se da su članove zastrašivali na radnom mjestu i od njih se tražilo da napuste sindikat. Niste reagirali kada vam je PPDIV iznio te probleme. Ovakvo ponašanje poslodavaca implicira nepoštivanje kolektivnog ugovora.

EFFAT koristi priliku da podsjeti da je pravo na kolektivno pregovaranje temeljno pravo zajamčeno u Europskoj uniji člankom 28. Povelje o temeljnim pravima Europske unije:

Radnici i poslodavci, ili njihove odgovarajuće organizacije, imaju, u skladu s pravom Zajednice i nacionalnim zakonima i praksama, pravo pregovarati i zaključivati kolektivne ugovore na odgovarajućim razinama te, u slučajevima sukoba interesa, poduzimati kolektivne radnje za obranu svojih interesa, uključujući štrajk.

Stoga Vas pozivamo da poštujete temeljno pravo na sindikalno organiziranje i da u Vašem poduzeću osigurate poštivanje Ustavom zajamčenih prava svih radnika u Republici Hrvatskoj te da se suzdržite od daljnjih pritisaka na iste.

EFFAT će nastaviti vrlo pažljivo pratiti sljedeće korake i nastavit ćemo podržavati PPDIV kako bismo osigurali da se poštuje njihovo temeljno pravo na kolektivno pregovaranje.

 

S poštovanjem,

Generalni tajnik EFFAT-a

Kristjan Bragason