Search
Close this search box.

ZAVRŠEN NOVI KRUG KOLEKTIVNIH PREGOVORA ZA GRUPU PODRAVKA – DOGOVORENO NOVO POVEĆANJE PLAĆA RADNIKA PODRAVKE d.d. I BELUPA d.d.

Tijekom jučerašnjeg dana završen je novi krug kolektivnih pregovora kojim je kroz potpisivanje III Aneksa dogovoreno povećanje bruto plaće, isplata jednokratnog dodatka, te pravo na dodatno zdravstveno osiguranje.

Rast bruto plaće dogovoren je kroz novu visinu osnovice koja će ubuduće iznositi 260 eura i povećanja bruto fiksnog dodatka koji će iznositi 100 eura. Na ovaj će način plaće na najnižim koeficijentima rasti za 7%, dok će one na najvišim koeficijentima rasti nešto preko 4%. Možemo reći kako će konačno povećanje biti i veće obzirom da u ovaj postotak povećanja nisu uključeni primjerice dodaci na plaću, a koji će u konačnici iznositi više nego do sada obzirom se oni obračunavaju procentualno, što znači da će iznosi dodataka za primjerice smjenski rad, noćni rad, prekovremeni rad i rad blagdanom ubuduće iznositi više.

Dogovorena je i isplata jednokratnog dodatka u visini od 82,76 eura koja će radnicima biti isplaćena do kraja lipnja.

Također je dogovoreno i pravo na dodatno zdravstveno osiguranje koje će od sada biti upisano u Kolektivni ugovor čime će ono postati zagarantirano. Na ovaj se način želi osigurati pružanje visokog standarda dodatnog zdravstvenog osiguranja zaposlenicima. Imajući u vidu situaciju u zdravstvenom sustavu, liste čekanja i svega ostaloga sa čime se svi danas nosimo prilikom odlaska liječniku, smatramo kako će dogovoreno uvelike olakšati ovu situaciju radnicima Podravke d.d. i Belupa d.d., a ne treba zanemariti kako, temeljem dodatnog zdravstvenog osiguranja, svi oni mogu obaviti i besplatne sistematske preglede jednom godišnje, ali i neke druge specijalističke preglede.

Ono što je također dogovoreno je i da se intenzivno nastavlja  s radom na izradi novog sustava plaća, pa će se tako krajem lipnja 2023. otvoriti novi krug kolektivnih pregovora zbog dogovora oko novog sustava plaća, koji bi se trebao finalizirati do kraja srpnja.

Gledajući unazad, ovo je od veljače prošle godine treće povećanje plaće radnika Podravke. Kroz cijeli taj period, plaće su ukupno rasle 22%, dok su primanja radnika ukupno rasla 26%.

Imajući u vidu da ovo nije kraj pregovora, budući se oni nastavljaju kroz tjedan i pol dana, vjerujemo kako će i nakon toga biti dobrih vijesti.

U pregovorima su uz Sindikat PPDIV sudjelovali i Nezavisni sindikat, te Sindikat SINPOD.

U ime Sindikata PPDIV-a, ovaj III Aneks, po punomoći predsjednika Paradiša, potpisala je naša glavna sindikalna povjerenica kolegica Ksenija Horvat, dok su  ispred poslodavca to učinili predsjednica Uprave Podravke d.d. Martina Dalić i predsjednik Uprave Belupa d.d. Hrvoje Čeović.

Po potpisivanju istoga izdano je i zajedničko priopćenje obiju strana koje su izrazile zadovoljstvo postignutim dogovorom, kao i činjenicom da je pronađen mehanizam  kojim će ovo povećanje najviše osjetiti oni radnici sa najnižim primanjima.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA