Search
Close this search box.

Reakcija sindikata na Odluku Ustavnog suda o razlikovanju članova od nečlanova sindikata

Izmjenama Zakona o radu koje su stupile na snagu početkom ove godine, reprezentativnim je sindikatima omogućeno ugovarati pojedina prava u većem opsegu za članove sindikata u odnosu na nečlanove.

Međutim, Ustavni sud je na sjednici održanoj 23. svibnja 2023. godine, donio Odluku kojom je pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom te ukinuo članak 192. stavke 4,. 5. i 6. Zakona o radu (NN 93/14, 127/17, 98/19 i 151/22), kojim je propisano da se pojedina materijalna prava iz tog Zakona mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru.

Ustavni sud navedenu odredbu ocijenio je, između ostalog, diskriminatornom u odnosu na nečlanove sindikata, odnosno članove nereprezentativnih sindikata, a time i protivnom člancima 3., 14., 43. stavak 1., 55. i 59. Ustava.

Protiv navedene odluke glasovali su sutkinja Ingrid Antičević Marinović i sudac Andrej Abramović. Nakon što protekne rok propisan Poslovnikom Ustavnog suda Republike Hrvatske za izradu izdvojenih mišljenja sudaca, ta će Odluka zajedno s izdvojenim mišljenjima biti dostupna javnosti putem internetske stranice Ustavnog suda.

Na tu su temu dvije sindikalne središnjice, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su navedenu Odluku Ustanog suda okarakterizirali velikim porazom za sve radnike u Hrvatskoj budući da uvjetuje slabljenje sindikalnog djelovanja i pozvali Vladu RH za pronalaženje novog rješenja za razlikovanje članova i nečlanova sindikata.

U nastavku donosimo poruku predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, kolege Mladena Novosela u odnosu na Odluku Ustavnog suda: