Search
Close this search box.

Predstavnici Sindikata PPDIV-a prisustvovali obilježavanju Dana Hrvatskih voda i 147 godina duge tradicije upravljanja vodama u Hrvatskoj

U petak, 8. rujna, u zgradi Hrvatskih voda u Zagrebu, svečano je obilježen Dan Hrvatskih voda. Svečanom obilježavanju, ispred Sindikata PPDIV-a prisustvovali su kolege Jasmin Kunjko i Davor Vrbek.

Vodno gospodarstvo već dugih 147 godina obilježava dan koji je posebno posvećen tradiciji upravljanja vodama i njezinim počecima, kada su se, osnivanjem tadašnjih zadruga, postavljali temelji uređenog pravnog statusa i organiziranog vodnog sustava.

Kako smo imali prilike čuti u uvodnom obraćanju, prvo organizirano upravljanje vodama utemeljeno na uređenom vodnom pravu uspostavlja se 7. rujna 1876. godine osnivanjem Društva za regulaciju rijeke Vuke u Osijeku s đakovačkim biskupom J. J. Strossmayerom na čelu.

Danas, 147 godina kasnije, Hrvatske vode nastavljaju unaprjeđivati i modernizirati upravljanje vodama na iskustvu i znanju prijašnjih generacija stručnjaka i inženjera, postižući ciljeve europskih direktiva u sve zahtjevnijem vremenu i izazovima koje donose klimatske promjene. Hrvatske vode izrasle su u modernu i snažnu instituciju, koja primjenjuje visoke standarde očuvanja i zaštite voda, osiguranja uvjeta života, zaštite imovine i života građana te je spremna odgovoriti i na najzahtjevnije zadatke u skladu s najnovijim dostignućima i tehnološkim rješenjima, kao i primjerima dobre prakse.

U sklopu obilježavanja ovoga dana, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković proveo je sve prisutne kroz pripremljenu prezentaciju aktivnosti i projekata Hrvatskih voda s osvrtom na nedavne poplave koje su se dogodile.

Također su dodijeljena i 22 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte unaprjeđenja vodnoga gospodarstva, u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a za što je ukupno osigurano 227 milijuna eura s PDV-om, od čega na europska sredstva otpada 149 milijuna eura. Ugovore licenciranim tvrtkama i partnerima dodijelili su ministar Davor Filipović i generalni direktor Zoran Đuroković.

Sada već tradicionalno, dodijeljene su i godišnje nagrade Hrvatskih voda za stručne i znanstvene radove mladim stručnjacima koji se bave hidrotehnikom i srodnim područjima.

Uzvanici i gosti prisustvovali su i otvorenju novouređenog Glavnog centra za obranu od poplava, koji je unaprjeđen i obnovljen kroz projekt VEPAR, sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Svečanost je završena uz neformalno druženje sudionika događanja uz razgledavanje izložbe posvećenoj posljednjim aktualnim vremenskim neprilikama, kao svjedočanstvu posljedica klimatskih promjena i spremnosti vodnoga gospodarstva da na njih odgovori.

 

Davor Vrbek

photo: Hrvatske vode