Search
Close this search box.

Delegacija Sindikata PPDIV-a u radnoj posjeti kolegama Sindikata Pro-Agro iz Srbije

Ovog su tjedna, točnije u periodu od 26. do 28. rujna, predstavnici Sindikata PPDIV-a, zajedno sa slovenskim kolegama iz Sindikata KŽI, sudjelovali u radnoj posjeti Sindikatu Pro-Agro Srbije, a na poziv kolega iz navedenog sindikata.

Bila je ovo prilika da se upoznamo sa radom Sindikata Pro-Agro, njihovom radu u odnosu na okruženje i uvjete u kojima djeluju, ali i dogovorili međusobnu suradnju u budućnosti.

U tu svrhu, održan je sastanak u prostorijama Sindikata Pro-Agro. Nakon što smo se upoznali sa situacijom u sektoru koji pokrivaju, sindikalnim izazovima, cjelokupnom ekonomskom situacijom u kojoj djeluju i nizom drugih stvari koje određuju njihove aktivnosti a imali smo priliku posjetiti Carlsbergovu tvornicu piva u mjestu Čelarevo.

U samoj tvornici dočekali su nas članovi sindikalnog povjereništva ove tvornice, te predstavnik poslodavca koji nas je proveo kroz tvornicu kako bismo se upoznali sa tehnologijom proizvodnje piva i svim drugim segmentima u sklopu proizvodnje.

Tijekom posjeta tvornici, imali smo prilike posjetiti i Muzej piva koji egzistira u sklopu ove tvornice i jedini je takav muzej u ovom dijelu Europe/Balkana.

Muzej, svojim brojnim eksponatima podsjeća kako se u Čelarevu, mjestu nedaleko Novog Sada, počelo proizvoditi pivo i kako se razvijala jedna od najpoznatijih pivovara u Srbiji. Muzej je posvećen osnivaču pivovare, poznatom veleposjedniku Lazaru Dunđerskom, koji je 1892. godine pokrenuo proizvodnju. Muzej spaja tradicionalno i moderno, uvodeći posjetitelja u priču o prvom pivu skuhanom u ovoj tvornici, o tome kako su se dopremali sastojci potrebni za proizvodnju, a zatim i kako se skladištilo i čuvalo pivo.

Provodeći nas kroz ovu priču, kustosica muzeja nas je upoznala i sa nizom dogodovština u prikupljanju eksponata, obzirom su veliki dio njih prikupili iz raznih dijelova Vojvodine.

Bio je ovo jedan izuzetno zanimljiv spoj radnog posjeta i upoznavanja sa poviješću jedne od tvornica gdje djeluju naši kolege iz Sindikata Pro-Agro.

U nastavku posjeta, imali smo priliku obići Novi Sad te se upoznati i sa njegovom prošlošću, te suživotu većeg broja narodnosti koje ovdje žive.

Domaćini ispred Sindikata Pro-Agro bili su kolega Goran Roganović, predsjednik Sindikata i kolega Goran Leškov, tajnik Sindikata, sa najbližim suradnicima.

Delegaciju Sindikata PPDIV-a činili su Predsjednik Denis Paradiš, kolega Krešimir Dedi, sindikalni povjerenik sindikalne podružnice Carlsberg Croatia i kolega Davor Vrbek, regionalni povjerenik Regije III.

 

Davor Vrbek