Search
Close this search box.

U Bratislavi održana EFFAT-ova radionica za sektor mesne industrije

U okviru Effat-ovog projekta u sektoru mesne industrije, od 26.-27.-og rujna, održana je dvodnevna radionica u glavnom slovačkom gradu, Bratislavi. Bila je to izvrsna prilika da se izmijene iskustva iz određenih zemalja i sindikata koji djeluju u mesnim industrijama širom Europe pa je tako na ovoj radionici bilo 36 sudionika iz deset različitih zemalja.

Prvog dana, održan je okrugli stol na kojem su sudionici prezentirali novosti od zadnje radionice koja je bila u travnju u Madridu. Gotovo svi kolege su se dotakli radnika migranata kao i sezonskih radnika što je bila dobra uvertira za glavnu temu s kojom smo se bavili drugog dana, a to su bili agencijski radnici i zapošljavanje putem agencija za posredovanje.

Na europskom nivou smo se upoznali s velikim razlikama koje se dešavaju u pojedinim zemljama kada je u pitanju podugovaranje. Prvog dana smo imali priliku govoriti i o izazovima u mesnom sektoru Hrvatske za čije potrebe je održano i predavanje ispred Sindikata PPDIV-a koje su održali Mišel Klasić, naš povjerenik iz PIK Vrbovca i predsjednik Radničkog vijeća te Jasmin Kunjko, voditelj ekonomskih poslova Sindikata PPDIV-a.

Drugi radni dan je bio rezerviran za goste ispred europskih institucija koje su nas upoznale s inspekcijskim nadzorima u mesnom sektoru kao i predstavljanje rada ELA-e koja je uspostavljena kako bi pomogla u jačanju pravednosti i povjerenja na unutarnjem tržištu EU-a, pomažući državama članicama i Europskoj komisiji da osiguraju pravednu i učinkovitu provedbu pravila o mobilnosti radne snage.

 

Jasmin Kunjko