Search
Close this search box.

Evo koliko će rasti plaća radnicima Podravke i Belupa: ‘Ovo je povijesni trenutak‘

Evo koliko će rasti plaća radnicima Podravke i Belupa: ‘Ovo je povijesni trenutak‘

Radnicima Podravke i Belupa od 1. prosinca, s nadogradnjom novog sustava plaća, osnovna plaća povećat će se za 150 eura bruto, izvijestili su u četvrtak iz Podravke.

Na ovaj način, kako se navodi u priopćenju, plaće radnika u Podravki porast će za 15 posto, dok će taj rast za radnike u proizvodnji i logistici iznositi prosječno 19 posto.

Radi se o petom povećanju plaća u protekle dvije i pol godine te čak drugom povećanju plaća u ovoj godini, naveli su iz Podravke dodajući kako je rast plaća rezultat najnovijeg dogovora s reprezentativnim sindikatima s kojima je danas u Koprivnici zaključen novi krug pregovora.

“Današnjim smo dogovorom nadogradili novi sustav plaća koji uvodimo 1. prosinca na način da će zbog novog sustava svi radnici Podravke i Belupa primiti znatno veću plaću”, kazala je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

To znači, kako je pojasnila, da će zahvaljujući svim promjenama koje su dogovorili u srpnju i ovim dodatkom od 150 eura na osnovnu plaću, plaće radnika mjesečno porasti između 150 i 250 eura bruto. “Pritom će, manjem broju radnika koji su imali osobito nelogične i nepravedne koeficijente u odnosu na složenost posla koji rade, mjesečna plaća porasti i više od 250 eura“, istaknula je Dalić.


image

Uprava Podravke i sindikati

Podravka

Mart

Napominje kako je Uprava još jednom pokazala da su joj materijalna prava radnika jedan od glavnih prioriteta vođenja kompanije. “Svi rezultati koje postižemo, od investicija do borbe za rast prodaje na inozemnim tržištima, od povećanja poljoprivredne proizvodnje do obnovljivih izvora energije mogu se ostvariti jedino ako svatko od nas da svoj maksimalan doprinos. I zato bih željela da naši radnici budu nagrađeni za doprinos rezultatima koje postižemo”, kazala je Dalić.

Predsjednik Sindikata PPDIV Denis Paradiš je kazao kako vjeruje da svi na kraju mogu biti zadovoljni dogovorom.

“Ovo je sigurno povijesno povećanje plaća za radnike Podravke i Belupa”, rekao je te dodao kako im je drago što će doći do linearnog povećanja plaće za sve radnike u iznosu od 150 eura koji će biti sastavni dio tzv. osnovne plaće koja će služiti i kao baza za izračun posebnih dodataka.

Time će, kako je kazao, plaća biti još nešto veća u odnosu na ono što je radnicima prezentirano posljednjih dana kroz informiranje o prelasku na novi sustav plaća.

Iz Podravke su podsjetili da su 19. srpnja ove godine završili kolektivni pregovori pregovaračkih timova Podravke i Belupa te sindikata PPDIV, Nezavisnog sindikata Podravke i Sindikata radnika koncerna Podravka – SINPOD, kojima je dogovoren novi sustav plaća u Podravki i Belupu. Današnji dogovor o dodatnom povećanju plaća za 150 eura nadopuna je tom prilikom dogovorenih izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora.

Novim sustavom plaća ukida se zastario tarifni sustav koji datira još iz 1997. i uvodi se moderniji i pravedniji sustav kojim su ispravljene mnoge nelogičnosti u vrednovanju radnih mjesta. Zbog te promjene, mnogi radnici dobit će povećanje plaća, ali i bolje mogućnosti napredovanja. Međutim, kako bi svi u startu imali i financijsku korist od novog sustava te se lakše nosili s teškim tržišnim okolnostima i inflacijom, sa sindikatima je dogovoreno i dodatno povećanje plaća od 150 eura bruto za sve.

Izvor
Autor: