Search
Close this search box.

POTPISANE IZMJENE I DOPUNE KOLEKTIVNOG UGOVORA U TDR d.o.o. ROVINJ

Kolektivni ugovori su najprihvatljiviji instrumenti reguliranja odnosa na tržištu rada, jer predstavljaju smisao i osnovu sindikalnog djelovanja.

Za potpisati kolektivni ugovor u pojedinom poduzeću, treba uložiti puno truda, znanja, potpore članstva te vještine pregovaračkog tima.

Nakon kratkih pregovora, u prostorijama TDR d.o.o. Rovinj, 16.11.2023.g. u duhu partnerskih odnosa, potpisane su izmjene i dopune Kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor potpisali su za TDR – BAT d.o.o. Rovinj, predsjednik Uprave g. Zvonko Kolobara i član Uprave g. Pavel Vereshak, a za Sindikat PPDIV Hrvatske – sindikalnu podružnicu TDR d.o.o. Rovinj, glavni sindikalni povjerenik, kolega Branko Korotaj.

Budući da od 1. siječnja 2024.g. na snagu stupa Zakon o minimalnoj plaći u RH, donesene su izmjene i dopune Pravilnika o porezu na dohodak te su u tijeku povećanja neoporezivih dodataka po drugi put. Svjesni povećanja troškova života te rasta inflacije, Sindikat PPDIV i pregovarački tim TDR-podružnice BAT za Hrvatsku, dogovorili su se da se ide u izmjene i dopune Kolektivnog ugovora sa ciljem korekcije najnižih plaća za sve zaposlenike po pojedinim platnim razredima, te uskladiti – dovesti plaće na ujednačene kriterije unutar svakog  platnog razreda.

Sindikat PPDIV Hrvatske – sindikalna podružnica TDR – podružnica BAT za Hrvatsku, zatražili smo izmjene i dopune Kolektivnog ugovora kako bi bili konkurentni na tržištu rada i kako bi se osigurao maksimalni benefit za radnike TDR.

Izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora povećana je bruto osnovica za cca 17%, povećana su i druga materijalna davanja više od 17% i to kako slijedi:

Povećanje božićnice na iznos od 300 EUR sa trenutnih 200 EUR; povećanje regresa sa trenutnih 132 EUR na 300 EUR. Ukidanje trenutne naknade za smjenski rad te uvođenje nove: naknada za sate provedene u smjenama: 1. smjena = 0%, 2. smjena = 25% uvećanje, 3. smjena = 50% uvećanje. Povećanje naknade za redovni rad subotom na 60% sa trenutnih 30%; povećanje naknade za redovni rad nedjeljom na 100% sa trenutnih 50%; povećanje dara za dijete sa 80 EUR na 130 EUR; uvećanje naknade za prijevoz sa trenutnih 0.17 na 0.22 centa.

Iznos najniže plaće (bruto) u Društvu iznosit će 850 EUR u odnosu na prijašnjih 677 EUR, a u najnižem platnom razredu iznosi 926 EUR.

Posebno je dogovoreno:

Uvođenje protokola u svakom kvartalu godine kojim će se analizirati plaće zaposlenika u odnosu na stopu inflacije i indeksa potrošačkih cijena.

Usklađivanje Kolektivnog ugovora sa novim Zakonom o radu i novim Pravilnikom o radu.

Ovo povećanje pokazatelj je dobrog socijalnog dijaloga, partnerskih odnosa te međusobnog uvažavanja socijalnih partnera. Rezultat toga je povećanje materijalnih prava radnika, kao i usklađivanje procesa i internih politika društva sa ciljem osiguranja konkurentnosti na tržištu rada, neophodnih za daljnju ekspanziju poslovanja.

Ovo povećanje ulijeva nadu u još bolje poslovanje društva koje bi na taj način omogućilo višu razinu materijalnih prava radnika.

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA