Search
Close this search box.

DONESENA ODLUKA O INICIJATIVI ZA POKRETANJE ŠTRAJKA U HRVATSKIM VODAMA

U prostorijama Sindikata PPDIV-a danas je održan sastanak glavnih sindikalnih povjerenika sindikalnih podružnica iz sustava Hrvatskih voda na kojem je donesena jednoglasna Odluka o inicijativi za pokretanje štrajka u poduzeću Hrvatske vode.

Kako smo vas ranije izvještavali, nakon nemogućnosti postizanja dogovora u postupku kolektivnog pregovaranja i neuspjelog postupka mirenja koji je uslijedio nakon toga, danas je učinjen još jedan korak prema industrijskim akcijama.

Ono što slijedi je organiziranje osobnog izjašnjavanja – referenduma o prihvaćanju inicijative za štrajk koje će se provesti među članovima našeg Sindikata.

Važno je napomenuti kako će se cijeli ovaj i svi slijedeći koraci provesti sukladno odredbama Zakona i Pravila o štrajku Sindikata PPDIV-a, kao i svih drugih akata koji reguliraju ovo pitanje.

Paralelno sa donošenjem ove Odluke i dogovora oko aktivnosti glede njenog provođenja na terenu, u ponedjeljak ovaj tjedan poslan je prema ministru Damiru Habijanu zahtjev za održavanjem sastanka kako bismo ga upoznali sa cijelom situacijom vezanom uz tijek pregovora i izostankom dogovora.

Raspravljajući o krajnjoj mjeri, odnosno štrajku, prisutni sindikalni povjerenici dobili su sve potrebne informacije kako bi mogli pravovremeno i istinito informirati članove o svemu, pa su tako dobili i informaciju kako je Sindikat PPDIV spreman pokriti sve eventualne financijske troškove radnika/članova u slučaju potrebe, obzirom za tu svrhu ima oformljen Štrajkački fond iz kojeg se mogu pokriti troškovi svih članova i u slučaju da štrajk potraje i duže od mjesec dana.

Prije provođenja osobnog izjašnjavanja – referenduma, članove će se još jednom, kroz analizu stanja kolektivnih pregovora, informirati o svim važnim stvarima nakon čega se očekuje da se svi odazovu referendumu čime bi dodatno poslali poruku poslodavcu kako zavređuju primjerene plaće i kako ne pristaju na ponuđena povećanja koja, nažalost, u pojedinim dijelovima ne pokrivaju ni minimalnu plaću.

O točnom terminu i mjestima provođenja referenduma, članovi će biti na vrijeme obaviješteni od strane svojih sindikalnih povjerenika.

 

Davor Vrbek