Search
Close this search box.

U prostorijama Sindikata PPDIV-a održan sastanak s ministrom Habijanom i postignut dogovor oko sklapanja III. Dodatka Kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskih voda

Na inicijativu Sindikata PPDIV-a jučer je u prostorijama Sindikata PPDIV-a održan sastanak s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom. Sastanku su, uz ministra, prisustvovali Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora te tajnik Kabineta ministra Ivan Tadić kao i dva predstavnika SPIV-a.

Nakon što smo ga upoznali sa tijekom pregovora, ali i problematikom u Hrvatskim vodama vezanom uz niska primanja, sve češći odlazak radnika iz poduzeća, problema vezanih uz izdavanje novih Ugovora o radu i nizu drugih stvari na koje uporno upozoravamo, kroz jedan konstruktivni dijalog sa obje strane, sa zadovoljstvom možemo reći kako je postignut dogovor o sklapanju III. Dodatka Kolektivnom ugovoru.

Tako je dogovoreno povećanje osnovne plaće za 10%, povećanje bruto fiksnog dodatka sa 66,36 eura na 100 eura, uvođenje mjesečne naknade za prehranu u iznosu 66,36 eura neto koje do sada nije bilo, povećanje limita naknade za troškove prijevoza sa 199,08 eura na 238,90 eura, kao i povećanje solidarne pomoći u slučaju smrti bračnog druga, djeteta i roditelja radnika, posvojene i udomljene djece i djece na skrbi te punoljetne osobe kojoj je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu, sa dosadašnjih 663,61 eura na 1.000 eura neto, sve sa primjenom od 01. 01. 2024. godine.

Ne manje važna je i činjenica kako je dogovoreno da će se novi krug pregovora otvoriti 1. ožujka te da će se pregovori završiti najkasnije do 1. lipnja, uz jamstvo ministra kako će pristup prema pregovorima, od strane poslodavca, biti potpuno drugačiji.

Prihvaćen je prijedlog da se sastanci s ministrom održavaju češće, svaka dva mjeseca, a po potrebi i jednom mjesečno u svrhu otvorenog dijaloga oko aktualnih problema te rješavanja istih. To nam govori kako bi u ovoj godini trebalo doći do još jednog povećanja plaće, sukladno poslovanju i mogućnostima poslodavca.

Veseli nas činjenica kako je ministar već nakon prvog sastanka, a u trenutku kada je imenovan na ovu poziciju prije nešto manje od mjesec dana, uvidio i shvatio potrebu povećanja materijalnih prava radnika Hrvatskih voda i kako je bio spreman na iznalaženje prijelaznog rješenja kojeg smo i ranije nudili.

Do sastanka je došlo u trenutku kada je već bila donesena odluka o pokretanju inicijative za štrajk zbog nemogućnosti dogovora u postupku kolektivnih pregovora i neuspjelog postupka mirenja, gdje je u ponedjeljak poslodavcu najavljen referendum za štrajk, koji se trebao održati danas, jučerašnjim dogovorom obustavljene su sve daljnje aktivnosti obzirom su se svi naši glavni povjerenici sindikalnih podružnica iz sustava Hrvatskih voda pozitivno očitovali na ponudu ministra.

Sigurni smo kako je i ta činjenica utjecala na revidiranu ponudu koju je iznio ministar na sastanku, pa se stoga ovim putem još jednom želimo zahvaliti našim kolegama koji su sudjelovali u donošenju odluka i pripremi referenduma, kao i članovima Sindikata PPDIV-a koji su pokazivali veliku zainteresiranost za referendum i bili spremni pozitivno se očitovati na referendumsko pitanje, što ih čini najzaslužnijim za pozitivan završetak cijelog procesa i novo povećanje materijalnih prava radnika Hrvatskih voda.

 

Davor Vrbek

 

Izbjegnut štrajk u Hrvatskim vodama, dogovor sindikata i ministra Habijana (hina.hr)

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske – Postignut dogovor oko sklapanja III. Dodatka Kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskih voda

Habijan je ostvario prvi veliki uspjeh kao ministar: Drama je zaustavljena u zadnji čas (direktno.hr)

Habijan i sindikat postigli dogovor: Plaće idu gore za deset posto (dnevnik.hr)

Hrvatske vode neće u štrajk, pao dogovor između sindikata i ministra Habijana | 01Portal

U zadnji čas izbjegnut štrajk u Hrvatskim vodama, pao dogovor sindikata i ministra Habijana | NACIONAL.HR | online izdanje najutjecajnijeg političkog tjednika

U Hrvatskim vodama u zadnji tren s Habijanom dogovorili povišice, neće biti štrajka | Telegram.hr

Izbjegnut štrajk u Hrvatskim vodama, dogovor sindikata i ministra Habijana – Novi list

Izbjegnut štrajk u Hrvatskim vodama, dogovor sindikata i ministra Habijana – HRT