Search
Close this search box.

Potpisan III. Dodatak Kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskih voda

Danas je u prostorijama Hrvatskih voda, u svečanom tonu i u nazočnosti novinara, potpisan III. Dodatak Kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskih voda.

Kako smo već ranije izvijestili, nakon što je došlo do mirenja u postupku kolektivnog pregovaranja, gdje je mirenje završeno neuspješno, održan je sastanak sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom, na inicijativu Sindikata PPDIV-a u našim prostorijama, gdje je postignut dogovor o povećanju materijalnih prava radnika Hrvatskih voda sa primjenom od 1. siječnja 2024. godine.

Tako će novim Dodatkom rasti osnovica plaće za 10 %, bruto fiksni dodatak sa 66,36 eura na 100 eura,  povećan je limit za troškove prijevoza na 238,90 eura, uvedena je mjesečna naknada za topli obrok u iznosu 66,36 eura, povećana je solidarna pomoć u slučaju smrti bračnog druga i roditelja radnika, posvojene i udomljene djece na skrbi te punoljetne osobe kojoj je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom Zakonu sa 663,61 eura na 1.000,00 eura.

Isto tako, dogovoreno je da će novi krug pregovora započeti 1. ožujka ove godine i da će pregovori završiti najkasnije do 1. lipnja, što nam daje za pravo nadati se da će ove godine još jednom doći do porasta materijalnih prava radnika.

U svojem uvodnom obraćanju, prilikom današnjeg potpisivanja III. Dodatka, ministar je ponovno ponovio kako će se održavati redoviti sastanci koji će za cilj imati dodatno jačanje socijalnog dijaloga i rješavanje problema koji će se pojavljivati. Prvi je svakako analiza izdanih ugovora sa početkom ove godine, gdje smo svi zajedno svjedoci velikog nezadovoljstva radnika.

No sve je to nešto što se jednim konstruktivnim pristupom, svakako može riješiti na zadovoljstvo svih. Govoreći na današnjem potpisivanju, predsjednik Paradiš se, između ostaloga, još jednom zahvalio članovima našeg sindikata na podršci koju su pružali svojim članovima pregovaračkog tima kako, tijekom pregovora, tako i u postupku mirenja te bili spremni učiniti sve da bismo došli do kvalitetnog dogovora.

Na sastanku je također dogovoreno da će se novi krug pregovora otvoriti 1. ožujka te da će se pregovori završiti najkasnije do 1. lipnja, uz jamstvo ministra kako će pristup prema pregovorima od strane poslodavca biti potpuno drugačiji.

Uz Sindikat PPDIV, u pregovorima je sudjelovao i Sindikat SPIV tako da su III. Dodatak Kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskih voda, ispred sindikata, potpisali Denis Paradiš i Mladen Pracaić dok je ispred poslodavca to učinio resorni ministar, Damir Habijan kao predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

 

Davor Vrbek