Search
Close this search box.

Radnici PAN-PEK-a dobili svoj prvi kolektivni ugovor

U jednoj od naših najvećih pekarskih industrija potpisan je kolektivni ugovor. To je prvi kolektivni ugovor kojim su Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) i Uprava društva dogovorili veća prava i pogodnosti od onih zakonom propisanih.

Sami pregovori započeli su najesen i trajali svega tri mjeseca kako bi došli do zajedničkog cilja i dogovora za prvi kolektivni ugovor s uvećanim pravima za radnike u tvornicama Zagreb, Đakovo te prodajnim mjestima PAN-PEK-a.

Važno je napomenuti kako je ovo prvi korak s najbitnijim promjenama koje su prepoznate od strane nove Uprave društva i temelj, odnosno dobra podloga za sve iduće dogovore kroz koje će se graditi socijalni dijalog i nadograđivati sva druga prava radnika i članova Sindikata PPDIV-a. Kroz sastanke kolektivnih pregovora, pružila se prilika da se poslodavcu ukaže i na određene probleme koji nisu bili predmet pregovora, ali su poslužili kao prilika za izgradnju dijaloga koji je sada podignut na višu razinu.

S obzirom na to da je ovaj kolektivni ugovor sklopljen po prvi puta, članovi PPDIV-a u PAN-PEK-u mogu bit zadovoljni jer su dobili znatno veća prava nego su imali u prošlim vremenima kada su im prava bila propisana Pravilnicima o radu. U novom kolektivnom ugovoru uređeni su dani godišnjeg odmora i plaćenog dopusta, dodaci na plaću kao i troškovi prijevoza na posao i s posla. Radnici ostvaruju pravo na jubilarne nagrade, dar u naravi, božićnicu i dar za dijete te naknadu za podmirenje troškova godišnjeg odmora tzv. regres, svakog mjeseca će imati plaćene troškove prehrane. Između ostalog, dogovorena je i otpremnina za odlazak u mirovinu za starije radnike koji su dali poseban doprinos radom za kompaniju.

PAN-PEK se ovim potezom i dogovorom sa Sindikatom PPDIV-a pokazao kao odgovoran poslodavac koji posvećuje pažnju svojim radnicima i prepoznao ih kao važne dionike u razvoju kompanije za koju smo sigurni da će s ovim novim pristupom i novim vodstvom isto i ostvariti.

„Jako mi je drago što je Uprava prepoznala potrebu za ovakvim kolektivnim ugovorom i što u Hrvatskoj postoje kompanije koje stavljaju radnika na prvo mjesto, a to sada ovim potpisom i potvrđuju.“ – izjavio je Mario Preglej, glavni sindikalni povjerenik u PAN-PEK-u Zagreb prilikom potpisivanja.

„Zadovoljni smo jer smo još jednom prvi u našoj industriji, a ovaj puta pokazujući našu odgovornost prema zaposlenicima. Naša je misija omogućiti motivirajuće, dinamično i izazovno radno okruženje unutar kojeg svaki pojedinac može razvijati svoje potencijale te steći nova vrijedna znanja i iskustva. Ovo je još jedan korak koji dokazuje našu ambiciju da se svijest o važnosti i vrijednosti zaposlenika čvrsto ugradi u kulturu kompanije.“ – izjavila je predsjednica Uprave, Sandra Vojković.

 

REGIONALNI URED
ZAGREB - REGIJA I.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija).

Ljudevita Posavskog 5, 10000 Zagreb
tel. 01/4693-059 (direktna linija),  01/4693-050,
mob. 099/2178-777, 099/2178-700
fax. 01/4693-070

karta-regija1-ppdiv

DUBRAVKO DESOVIĆ
regionalni povjerenik

10000 Zagreb
Ljudevita Posavskog 5
tel. 01/4693-059
01/4693-050
fax. 01/4693-070
mob. 095/4693-057

VIJESTI IZ REGIJA