Search
Close this search box.

PREDSTAVNICE SEKCIJE MLADIH SINDIKATA PPDIV-a SUDJELOVALE NA MEĐUNARODNOJ RADIONICI EFFAT/ETUI-a

U periodu od 21. – 23. veljače u portugalskoj Sesimbri, kolegice Sandra Hruško i Andrea Jolić, sudjelovale su na međunarodnoj radionici za mlade aktiviste u organizaciji Europske federacije sindikata, pod nazivom “Osnaživanje mladih: Izrada akcije za obnovu sindikata”.

Sindikat PPDIV, koji je sastavni dio ove europske sindikalne federacije i sam je vrlo aktivan u radu iste na područjima poljoprivrede i prehrane, a trenutno i predsjedavamo Vijećem jugoistočne Europe za to područje.

Radionica je bila osmišljena kako bi osnažila mlade sindikaliste inovativnim alatima za uspostavu i jačanje struktura mladih unutar njihovih organizacija. Kroz zajedničke rasprave, primjere iz stvarnog svijeta i praktične vježbe, sudionici su sticali znanja i vještine kako bi bili spremni za pokretanje pozitivnih promjena unutar svojih struktura mladih, osiguravajući aktivno sudjelovanje među mlađom generacijom.

Kroz ovu radionicu, mladi aktivisti su imali priliku naučiti kako razviti sveobuhvatne planove djelovanja skrojene prema jedinstvenim potrebama struktura mladih unutar sindikata. Isto tako, sudionici ove radionice imali su priliku istražiti praktične strategije za stvaranje jasnih, ostvarivih ciljeva koji pridonose sveukupnoj obnovi njihovih sindikata, kao i istražiti i primijeniti alate koji pokreću pozitivne promjene u naporima za obnovu sindikata, odnosno alate za organiziranje i komunikaciju.

U međusobnoj komunikaciji svih prisutnih, mladi aktivisti razmijenili su dobre prakse i iskustva pojedinaca koji su aktivno uključeni u strukture mladih unutar različitih organizacija za jačanje sudjelovanja i zastupljenosti mladih.

Kolegice Sandra i Andrea, kroz svoje sudjelovanje u raspravi, drugim su kolegama i kolegicama govorile o problemima s kojima se susreću mladi u poduzećima, kao što su neravnopravnost u radnom okruženju, niske plaće, težini posla i lošem ponašanju poslodavca prema zaposlenicima.

Govorile su i o Sindikatu PPDIV-a i njegovoj važnoj ulozi u zaštiti prava radnika i svojih članova, ističući kako je Sindikat PPDIV uvijek uz svoje članove.

Prenoseći svoje dojmove po povratku sa radionice, istaknule su kako je izuzetno bitno jačanje sindikata kroz članstvo jer je to jedini način da radnici svoje nezadovoljstvo i potrebe komuniciraju jednim snažnim glasom.

Isto su tako istaknule kako im je ova radionica pokazala načine kako osnažiti i motivirati sebe i svoje radne kolege te kako pokazati zašto je bitno zajedništvo i kako jedino kroz sindikalno organiziranje i pristupanje sindikatu, stvaramo bolji standard života i nove prilike.

Ono što na kraju poručuju je da pozivaju sve radnike koji nisu članovi sindikata, a govoreći o poduzećima gdje djeluje Sindikat PPDIV, da pristupe našem sindikatu, jer su se i same imale priliku uvjeriti kako je teško ostvariti bilo kakva prava, no uz zajedništvo i Sindikat PPDIV, to je puno lakše ostvarivo.

 

Davor Vrbek