Search
Close this search box.

POTPISANE IZMJENE I DOPUNE KOLEKTIVNOG UGOVORA U CROMARIS d.d. ZADAR

Kolektivni ugovori su najprihvatljiviji instrumenti reguliranja odnosa na tržištu rada, jer predstavljaju smisao i osnovu sindikalnog djelovanja. Za potpisati kolektivni ugovor u pojedinom poduzeću treba uložiti puno truda, znanja, potpore članstva te vještine pregovaračkog tima.

Nakon kratkih pregovora, u prostorijama CROMARIS d.d. Zadar, 29.02.2024. god., u duhu partnerskih odnosa, potpisane su Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor potpisali su, za CROMARIS d.d. Zadar, predsjednik Uprave gospodin Ivan Leko, za Sindikat PPDIV Hrvatske – sindikalnu podružnicu Cromaris d.d. Zadar, glavni sindikalni povjerenik, kolega Jakov Zadre.

Budući da je od 1. siječnja 2024. god., na snagu stupio Zakon o minimalnoj plaći u RH te su donesene Izmjene i dopune Pravilnika o porezu na dohodak po drugi put, svjesni navedenog, Sindikat PPDIV i povjereništvo sindikalne podružnice CROMARIS d.d. Zadar donijeli su odluku da se ide u Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora s ciljem korekcije najnižih plaća i dodataka na plaću za sve zaposlenike, po pojedinim platnim razredima, te ujednačenje kriterija unutar svakog  platnog razreda (grejda).

Potpisane Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora CROMARIS d.d. Zadar  primjenjuju se od 1.3.2024.

Dogovorena su materijalna primanja radnika i to:

Uvođenje kvartalne stimulacije u namjeri da se povećaju ukupna primanja radnika, te dinamika isplate nagrade prilagođena potrebama organizacije, od 1. kvartala 2024.

Mjesečni dodatak plaći za prehranu (za radnike koji su odabrali taj model nekonzumiranja organizirane prehrane, povećava se s trenutnih 66,37 EUR na 73,00 EUR za odrađeni puni mjesečni fond sati – neoporezivo). S obzirom na ovu promjenu, svi radnici će dobiti mogućnost da promijene model prehrane za 2024. godinu.

Božićnica se povećava  s trenutnih 265,51 EUR na 280,00 EUR (neoporezivo), plus dar u naravi koji se povećava s trenutnih 39,83 EUR na 50,00 EUR (neoporezivo).

Za Uskrsnicu je dogovoren novčani iznos s trenutnih 132,60 EUR na 140,00 EUR (neoporezivo), plus dar u naravi koji se povećava s trenutnih 39,83 EUR na 50,00 EUR (neoporezivo).

Novčani iznos za korištenje godišnjeg odmora povećava se s trenutnih 265,51 EUR na 280,00 EUR (neoporezivo).

Dar za djecu do 15 godine starosti, povećava se s trenutnih 100 EUR na 140 EUR po djetetu (neoporezivo) – napomena: samo jedan zaposleni roditelj ostvaruje pravo na isplatu dara.

Jubilarne nagrade povećane su sukladno Izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak.

Minimalna i maksimalna ugovorena plaća za svaki pojedini platni razred uvećava se u odnosu na trenutnu. Moram napomenuti da je povećanje plaća povećanje svim radnicima drugi put u godinu dana.

Potpisane Izmjene i dopune ovog Kolektivnog ugovora pokazatelj su dobrog socijalnog dijaloga te partnerskih odnosa Sindikata PPDIV Hrvatske i Poslodavca, a sve s ciljem kontinuiranog poboljšanja materijalnih prava i položaja radnika, pokazatelja socijalne osjetljivosti na povećane troškove života s kojima se suočavamo te uzimanja u obzir povratnih informacija iz provedenog istraživanja zadovoljstva radnika.

Prilikom potpisivanja Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, obzirom na poslovne rezultate, najavili smo nove Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora krajem prvog kvartala ove godine.

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA