Search
Close this search box.

U HRVATSKIM VODAMA DOGOVORENO JOŠ JEDNO POVEĆANJE PLAĆE

Danas je u Hrvatskim vodama, u prisustvu ministra Habijana, potpisan IV. Dodatak Kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskih voda kojim je dogovoreno povećanje plaće za dodatnih 5%, s primjenom od 1. svibnja.

Drugi je ovo korak povećanja u pregovorima koji su započeli u rujnu prošle godine, a koji su, kako smo vas ranije izvještavali, u jednom trenutku, došli do faze organiziranja referenduma za štrajk.

Zahtjev sindikata je, u tom trenutku, bio povećanje osnovice za izračun plaće 18%, zajedno sa još nekoliko zahtjeva vezano uz materijalna prava.

U tom trenutku, nakon njegovog imenovanja, u pregovore se uključio ministar Habijan. Shvativši ozbiljnost situacije, ministar Habijan došao je tada u prostorije Sindikata PPDIV-a kako bi pokušao postići dogovor i kako bi se premostila nastala situacija.

Tako je u siječnju ove godine dogovoreno povećanje osnovice za izračun plaće od 10%, povećan je bruto fiksni dodatak sa 66,36 eura na 100,00 eura, povećan je limit za putni trošak te je ugovorena mjesečna naknada za topli obrok u iznosu 66,36 eura koje do tada nije bilo. Isto tako je dogovoreno, a to je bio uvjet Sindikata PPDIV-a, da će se još jednom razgovarati o povećanju osnovice za izračun plaće i to već početkom ožujka.

Dogovor je postignut u utorak ovaj tjedan, a danas se pristupilo potpisivanju spomenutog IV. Dodatka.

Ono što je pozitivno iz cijelog ovog postupka pregovaranja, osim uvećanih materijalnih prava, je i pristup pregovorima od strane poslodavca, upravo onako kako je ministar obećao.

Uzimajući u obzir sve dogovoreno kroz ova dva koraka, moramo istaknuti zadovoljstvo postignutim, jer ukupno gledajući, za ovu je godinu dogovoreno povećanje plaće za radnike Hrvatskih voda i veće od 15%, a svakako će rasti i primanja radnika obzirom na dogovorene neoporezive iznose u novim vrijednostima ili novougovorenim vrijednostima, gdje mislimo na naknadu za topli obrok koje do sada nije bilo.

Ovakav jedan novi pristup poslodavca cijelom postupku pregovora, daje nam za pravo nadati se da će od sada pregovori izgledati potpuno drugačije i da neće biti zavlačenja od strane poslodavca, već da će se svakom slijedećem krugu pregovora, pristupiti konstruktivno i u dobroj vjeri.

Paralelno sa postignutim dogovorom, razgovaralo se i o drugim temama koje su bitne za materijalna prava radnika, kao što je izdavanje ugovora o radu temeljem posljednje donesenog Pravilnika o unutarnjem ustroju, gdje cijelo vrijeme upozoravamo na nelogičnosti, koje su se, kako čujemo sa terena, počele ispravljati. Polako, ipak ima pozitivnih pomaka. Svakako je to nešto što ćemo i dalje pratiti i činiti sve kako bi se cijela stvar riješila što prije.

Biti će promijenjen i pristup isplaćivanjima otpremnina prilikom odlaska u mirovinu, gdje smo također upozoravali poslodavca da, prema sadašnjem načinu isplate, poslodavac nepotrebno ima troškove s osnova davanja. Nakon napravljene analize onoga što smo tvrdili, poslodavac je zahvalio na sugestijama i primjenjivati će novu metodu gdje će na kraju radnik dobiti ono što treba dobiti bez da mu se nepotrebno umanjuje, a uputu o novom načinu isplate poslati će se na sve službe obračuna unutar Hrvatskih voda.

U ime Sindikata PPDIV-a, IV. Dodatak Kolektivnom ugovoru za radnike Hrvatskih voda, potpisao je predsjednik Denis Paradiš, dok je u ime poslodavca to učinio ministar Damir Habijan koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskih voda.

 

Davor Vrbek