Search
Close this search box.

RIBNJAČARSTVO KONČANICA – NOVIM IZMJENAMA DO NOVOG POVEĆANJA PLAĆA

Krajem prošlog tjedna, u poduzeću za uzgoj slatkovodne ribe, Ribnjačarstvo Končanica, dogovorene su Četvrte Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora koje su jučer i potpisane.

Novim izmjenama došlo je do novog povećanja plaća svih zaposlenih, a dodatno su unaprijeđena i druga prava radnika. Najveći fokus u ovim pregovorima bila je plaća radnika, odnosno promjena sustava plaće obzirom je dosadašnji sustav koji je imao tri grupe bruto fiksnih dodatka, postao neodrživ. Obzirom na okolnosti poslovanja i kretanjima na tržištu, imajući u vidu veličinu poduzeća, do sada se povećanje plaće ugovaralo kroz povećanja bruto fiksnih dodataka. Kako je u jednom trenutku dodatak za najniže plaće „pretekao“ osnovicu za izračun plaće, dogovoreno je kako je sustav potrebno izmijeniti i kako će se to učiniti u trenutku kada se ostvare uvjeti za dodatno povećanje plaće.

Samo da podsjetimo, od sklapanja I. Izmjena i dopuna u listopadu 2022. godine, kada je također došlo do povećanja plaće, kontinuirano se pregovaralo i dogovaralo povećanje plaće, pa je tako to učinjeno u siječnju 2023. godine, zatim u kolovozu 2023. godine i eto sada.

Važno je istaći kako će ovim posljednje dogovorenim izmjenama i dopunama, zbog utvrđivanja nove osnovice za izračun plaće i izrađene nove sistematizacije radnih mjesta, plaće radnika rasti u neto iznosu, bez neoporezivih davanja koja su ranije ugovorena, sve do preko 120,00 eura neto.

Ako uzmemo u obzir kako je ugovoreno i pravo radnika na godišnje prigodne nagrade, kako su povećani iznosi za jubilarne nagrade, te još neka materijalna prava, možemo reći kako radnici mogu biti zadovoljni.

Ono što nas također veseli je i činjenica da je rast plaća kontinuiran i da se on događa čim se steknu uvjeti za dodatna povećanja, a čemu također doprinosi i razmišljanje poslodavca da se plaće radnika moraju odmaknuti od minimalne plaće, jer je to preduvjet da poduzeće bude prepoznato kao poželjan poslodavac.

Iako u sferi djelovanja i poslovanja poslodavca to i nije baš lako, zajedničkim naporima se ipak pronalaze načini da se to učini.

Nakon što je postignut dogovor, održan je i sastanak sa radnicima poduzeća na kojem im je preneseno sve što je dogovoreno, te ih se upoznalo sa svim važnim dijelovima nove sistematizacije i načinom na koji će se ona reflektirati na povećanje njihovih plaća, sukladno dogovorenoj novoj osnovici plaće koja će se množiti sa njihovim pripadajućim koeficijentima, gdje je nova visina osnovice u ovom trenutku 870,00 eura. Na umnožak koeficijenta i nove osnovice pribrajati će se i dodaci koje radnici ostvaruju s osnova dodatka za minuli rad, dodataka za posebne i otežane uvjete rada, te će im se na kraju pribrajati i neoporezivi iznosi poput putnog troška u punom iznosu kao i dodatak za topli obrok.

Uvjereni smo kako će se i u budućnosti nastaviti socijalni dijalog koji je na izuzetno visokoj razini u poduzeću, te kako će u budućnosti ovo poduzeće rasti i što se tiče broja radnika, ali i po ostvarenim financijskim rezultatima.

Da se tome imamo pravo nadati, pokazuju i određeni projekti koji su pokrenuti u poduzeću, pa se nadamo kako će do realizacije doći vrlo brzo.

Ispred Sindikata PPDIV-a, ove IV. Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora potpisao je naš povjerenik Korošec Josip, dok je ispred poslodavca to učinio direktor poduzeća Mladen Prević.

Dogovoreno povećanje biti će isplaćeno na plaći za mjesec ožujak, dakle do polovice travnja.

REGIONALNI URED
KOPRIVNICA - REGIJA III.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Koprivničko-križevačka županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Međimurska županija, Varaždinska županija)

DAVOR VRBEK
regionalni povjerenik

Trg kralja
Tomislava 13
48000 Koprivnica
tel. 048/647-040
fax. 048/221-304
mob. 099/271-8035
davor.vrbek@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA