Search
Close this search box.

Održana Glavna skupština hrane, pića i duhana te završna konferencija projekta u mesnoj industriji EFFAT-a

Početkom ovog tjedna, EFFAT je u Berlinu 15. i 16. travnja održao dva skupa na kojem je nazočilo preko 70 sudionika iz sastava zemalja članica EFFAT-a, naše Europske konfederacije sindikata hrane, poljoprivrede i turizma.

Prvoga dana, uz informiranje o tijeku priprema za Šesti kongres EFFAT-a koji će se održati u studenome u Valenciji, sudionici Glavne skupštine potvrdili su prijedlog novog sastava Sektora za hranu, piće i duhan (FDT Sector) o čemu će dalje odlučivati Izvršni odbor u lipnju dajući preporuke za izbor novog vodstva Kongresu.

Kongresni slogan #FightingForward podrazumijeva smjer u kojem želimo dalje ići i graditi jači EFFAT u budućnosti, stvarajući utjecajnu i modernu organizaciju sposobnu brzim prilagodbama odgovoriti na sve izazove i promjene s kojima smo suočeni. Europski radnici danas, suočeni su s brojnim izazovima, od geopolitičke napetosti, neizbježne prijetnje klimatskih promjena kojima gotovo svakodnevno svjedočimo, sveprisutne krize troškova života, rastuće nejednakosti i nacionalističke politike krajnje desnice. Svi ovi izazovi traže snažan europski sindikalni pokret i međunarodnu solidarnost za postizanje pravednijih uvjeta za radnike.

Zahvaljujući dosadašnjem predsjedniku Sektora hrane, pića i duhana, kolegi Oli Wehlastu (Danska) na gotovo petnaestogodišnjem mandatu i vođenju FDT Sectora koji se još oporavlja nakon niza kriza koje su utjecale na sektor ali i ljudske živote (Covid-19, rat u Ukrajini), glavni tajnik EFFAT-a, Kristjan Bragason, istaknuo je važnost daljnje borbe za poboljšanje radnih uvjeta i povećanja standarda radnika. I dalje je prisutan veliki problem radne snage, loših uvjeta rada (naročito u klaonicama koje su bile u fokusu drugoga dana ovog skupa), poslovi su i dalje malo plaćeni, radna mjesta su nesigurna, prisutna je velika fluktuacija radne snage i tako dalje.

Kao prioriteti ovog sektora u mandatu 2025-2029, svakako je istaknuta prioritizacija radnih uvjeta i pravedne plaće kroz pritisak na sektorski socijalni dijalog sa FoodDrinkEurope, koji predstavlja europsku industriju hrane i pića i jedan je od najvećih proizvodnih sektora u EU.

Iako se sektor još uvijek oporavlja, pandemija Covid-19 dala nam je priliku da pokrenemo zahtjev za bolje uvjete za naše radnike, kroz nove kolektivne ugovore i bolju regulaciju zakonodavstva, u cilju pobošljanja radnih uvjeta. Puno je toga unaprijeđeno ali još ima prostora za poboljšanje. Značaj je pomak napravljen i prema institucijama EU i danas se glas radnika, kroz EFFAT, jasno čuje u odnosu na prije pet godina. EFFAT je pokrenuo brojne EU direktive koje su vrlo važne za naše radnike, u svom je izvješću naglasio glavni tajnik.

Svjedočimo brojnim promjenama koje su prisutne u multinacionalnim kompanijama (otpuštanja radne snage usred sveprisutnih nestabilnosti – geopolitički i ekonomski razlozi, Covid-19, rat u Ukrajini, visoke cijene energenata, poremećaj opskrbnog lanca, nedostatak sirovina i inflacija) koje uz sve prethodno navedene probleme, i dalje ostvaruju velike profite. Dok je poslodavcima to sve opravdanje za brojna spajanja i akvizicije koje se dešavaju, nama sindikatima na prvom su mjestu restrukturiranja i otpuštanja radnika. U tu je svrhu predstavljen novi alat koji je u samoj fazi finalizacije i koji nam može pomoći kod transnacionalnih restrukturiranja.

U nastavku Skupštine bilo je riječi o dobrobiti životinja tijekom prijevoza kao i naglasku na favoriziranju lokalne proizvodnje i potrošnje čime se doprinosi ne samo kraćim opskrbnim lancima već i ograničavanju emisija ugljičnog dioksida. U kontekstu strategije „Od polja do stola“, Komisija je najavila svoju namjeru da revidira zakonodavstvo EU-a o dobrobiti životinja, uključujući dobrobit životinja tijekom prijevoza do 2023. Dana 7. prosinca 2023., Europska komisija predstavila je zakonodavni prijedlog, koji dolazi gotovo 20 godina nakon usvajanja postojećeg zakonodavstva. EFFAT, kroz svoje prijedloge, zahtijeva ekološki, socijalno i ekonomski prihvatljivu perspektivu kada je u pitanju prijevoz životinja pridavanjem veće pozornosti na to pitanje. Podržavanjem strategije F2F i Green Deala, EFFAT svakako zahtijeva socijalnu uvjetovanost i pravednu tranziciju i to ne samo u našim sektorima.

Zbog limitiranosti vremenom a nakon šire rasprave koja se povela, koja neposredno naliježe i na sektor poljoprivrede, zaključeno je kako će ove teme biti dio dnevnog reda sjednice Izvršnog odbora u lipnju.

Drugoga dana održana je završna konferencija projekta #MeatTheStandards. Mesni je sektor najveći sektor u lancu hrane u kojem je u zadnje vrijeme učinjeno puno promjena na bolje no i dalje ima puno prostora za napredak. Iako je ovaj projekt priveden kraju (projekt je započeo 2022. u Dublinu, održane su radionice u Madridu i Bratislavi 2023. i online radionica početkom ove godine), posao ne staje. Dvogodišnji projekt u koji su bile uključene brojne članice organizacije EFFAT-a, polučio je značajne rezultate unapređujući suradnju, podižući svijest i zagovarajući bolje radne standarde.

Projekt nam je omogućio ne samo uvid u radne uvjete u cijeloj Europi gdje je situacija ista duž cijelog kontinenta već i razmjenu iskustava radnika/sindikalnih aktivista iz cijele Europe. Pored vrlo teških, loših i zahtjevnih uvjeta rada, potplaćenosti te mišićno-koštanih oboljenja radnika, problemi koji su ovdje još prisutni su podugovaranje poslova, velika fluktuacija radnika, zapošljavanje migrantskih radnika čije nepoznavanje jezika poslodavci itekako koriste kako bi njihov ionako loš položaj, učinili gorim.

Kroz zanimljivu raspravu, istaknuti su i neki dobri primjeri nužni za daljnje povezivanje i jačanje sindikalnog pokreta korištenjem novih i modernijih alata koji su nam dostupni kako bi zainteresirali mlade radnike, prezentirali im sindikat na njima pristupačniji način i što je najvažnije, potaknuti ih na aktivnije sindikalno djelovanje jer samo ako smo zajedno, možemo postići uspjeha. Primjerice, kolege iz britanskog Unite The Union sindikata, su u svega par mjeseci povećali svoje članstvo (80 = 900 članova) u kompaniji koja zapošljava više od 1000 radnika i u kojoj je prisutno čak 36 različitih nacionalnosti.

I na kraju, uoči nadolazećih izbora za EU, EFFAT poziva novu Europsku komisiju i budući Europski parlament da zaštite radnike od izrabljivanja na razini EU donošenjem obvezujuće inicijative koja regulira podugovaranje, rješava zlonamjerne posrednike i jača inspekciju na radnom mjestu.

Pored organizatora EFFAT-a i predstavnika IUF-a, na ovom dvodnevnom skupu sudjelovalo je preko 70 sudionika sindikalnih organizacija iz Albanije, Belgije, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Irske, Italije, Norveške, Poljske, Slovačke Republike, Slovenije, Španjolske, Švicarske, Turke i Velike Britanije.

Sindikat PPDIV Hrvatske predstavljali su Jasmin Kunjko i Vedrana Kovačić Mihalinac.