Search
Close this search box.

POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR U ŽITNOM TERMINALU D.O.O. VRANJIC

Sukladno partnerskim odnosima Sindikata PPDIV i Uprave poduzeća „ŽITNI TERMINAL“ d.o.o. Vranjic, a sve u cilju poboljšanja materijalnih prava radnika, te usklađivanju sa novim Zakonom o minimalnoj plaći, te izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak, u prostorijama poduzeća 24.4.2024.god., potpisan je novi  Kolektivni ugovor.

Prijedlog novog Kolektivnog ugovora predložio je Sindikat PPDIV Hrvatske. Nakon kratkih pregovora, pregovarački timovi dogovorili su konačan tekst novog Kolektivnog ugovora kojeg su potpisali kolega Ante Ozretić, sindikalni povjerenik Sindikata PPDIV sindikalne podružnice „ŽITNI TERMINAL“ d.o.o. Vranjic i  gđa Lada Vukorepa Jurišić, direktorica poduzeća.

Kolektivnim ugovorom uređena su prava radnika  i obveze iz područja radnih odnosa, plaća, naknada i drugih novčanih primitaka radnika, radno vrijeme, odmori i dopusti, ostvarivanje prava i obveza iz radnog odnosa, zaštita života, zdravlja i privatnosti radnika, uvjeti za rad Sindikata, Radničkog vijeća, povjerenika radnika za zaštitu na radu.

Ovim Kolektivnim ugovorom unaprijedili smo postojeća prava. Ugovorena je bruto osnovica za koeficijent jedan 1200 eura. Naknada za prehranu ugovorena je 70 eura za radnike koji rade najmanje pola punog radnog vremena.  Još je dogovoreno da, na teret poslodavca, svi radnici dodatno budu zdravstveno osigurani. Dogovoren je i stimulativni dio na plaću svim radnicima i dodatak za one radnike koji rade na utovaru/istovaru roba na brodovima, i to:  ako se mjesečno prijeđe 35 tisuća tona  manipulativnog utovara/istovara robe na brodove, radnicima koji su radili pripada mjesečna stimulacija u iznosu od 70 eura na plaću, odnosno ako se mjesečno prijeđe 50 tisuća tona manipulativnog utovara/istovara robe na brodove, radnicima koji su radili pripada mjesečna stimulacija u iznosu od 100 eura na plaću. Ovaj Kolektivni ugovor stupa na snagu danom potpisa a primjenjuje se od 02.01.2024.god.

Potpisnici su prigodnim riječima iskazali zadovoljstvo potpisanim izmjenama i dopunama  Kolektivnog ugovora kao oblikom reguliranja prava i obveza u „ŽITNI TERMINAL“ d.o.o. Vranjic, te nadu u još bolje poslovanje društva koje bi, na taj način, omogućilo višu razinu financijskih prava radnika.

Ovim Kolektivnim ugovorom radnici su dobili sigurnost, poslodavac jamstvo stabilnosti uvjeta privređivanja, a  sindikat nastavak partnerskih odnosa.

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA