Search
Close this search box.

Danski Sindikat NNF posjetio PPDIV

Delegacija danskog sindikata NNF boravi u Hrvatskoj i Sloveniji od 12.-17. svibnja te je prilikom svojeg posjeta i boravka u Zagrebu posjetila i službene prostorije PPDIV-a. Zbog spriječenosti predsjednika Sindikata Denisa Paradiša koji je bio odsutan zbog potpisivanja Dodatka Kolektivnog ugovora u Solani Pag, kolege su dočekali naš voditelj ekonomskih poslova Jasmin Kunjko i tajnica u sindikatu Vedrana Kovačić Mihalinac.

Bila je to dobra prilika da se predstavi Sindikat PPDIV prema danskim kolegama s kojima su izmijenili određena iskustva, problematiku s kojom se susreću u svome radu kao i otvoriti niz tema poput uvjeta rada, rasporeda radnog vremena, kolektivnih ugovora, obračuna i visine plaće te obračuna članarine kao i izbora u Sindikatu, odnosno u podružnicama.

Kolege su nam zahvalili na gostoprimstvu, ali i na dodatnim posjetima koje smo organizirali za njih, a to su obilasci naših najznačajnijih industrija i podružnica. Tako su već prvog radnog dana završili u posjeti u našoj SP Kraš i obišli pogone Bajadere, a drugog dana su se zaputili u Vrbovec u posjet našoj SP PIK i tamo obišli pogone. Prilikom posjeta podružnicama, naši kolege, povjerenici i članovi radničkih vijeća su ih informirali o svojem sindikalnom radu kao i prezentirali same kompanije, uz kušanje određenih proizvoda.

Izjava kolega iz Kraša:

Dana 13.5.2024. bila nam je izuzetna čast ugostiti u našoj sindikalnoj podružnici Kraš drage goste, 26 delegata iz danskog sindikata NNF na čelu s predsjednikom Steenom Karlsenom. Naša glavna sindikalna povjerenica Marija Mustapić, nažalost, bila je opravdano odsutna tako da su, ispred sindikalne podružnice Kraš, naši sindikalni povjerenici i članovi Radničkog vijeća, predstavili našu sindikalnu podružnicu te goste upoznali s našim načinom rada.

Bilo je zanimljivo čuti iskustva koja su nam prenijeli kao dio njihovog djelovanja na području cijele Danske. Nakon ugodnog razgovora, uputili smo se u proizvodne pogone tvornice kakao proizvoda. 

Pokazali smo im proizvodni proces naše “kraljice” Bajadere – naši gosti bili su očarani okusom iste. Ništa manje nisu bili oduševljeni na najmodernijoj proizvodnoj liniji Životinjskog carstva, poznatijoj kao najtanja čokolada na svijetu koja seže u daleku 1938. godinu kao naš najstariji brand te živi punim plućima i danas.

Oduševljeni našim proizvodima, susret smo završili nešto konkretnijim zalogajima.

Dragi naši Danci, našu najslađu sindikalnu podružnicu napustili su sa Kraševim najpoznatijim desertima, a mi nastavili sa radom – bogatiji za još jedno veliko sindikalno iskustvo!!!

Izjava kolega iz PIK-a:

Iznimna nam je bila čast ugostiti naše sindikalne kolege iz Danske, koji su sindikalno organizirani u djelatnostima kao i naš Sindikat PPDIV.

Prilikom posjeta u PIK Vrbovec plus d.o.o., organizirali smo obilazak našeg proizvodnog procesa u dogovoru s poslodavcem, gdje su naši tehnolozi Sučija Valentina i Novosel Marijo, zajedno s direktorom svježeg mesa Vibovec Kristijanom, vodili delegaciju i objašnjavali proces proizvodnje ali i naše proizvode koje plasiramo na tržište, gdje se u prezentaciju uključio i član Uprave Vedran Papić.

U samom razgovoru s našim sindikalnim kolegama, dotaknuli smo se najvažnijih tema a to su uvjeti na radu, plaće radnika i nedostatak radne snage, radno vrijeme, kolektivno pregovaranje.

Naše kolege iz Sindikata NNF-a zadovoljni su viđenim  stupnjem tehnologije u radnim procesima, posebno drago im je bilo upoznati članove Radničkog vijeća i sindikalne povjerenike a koji su glavni čimbenici u ostvarivanju boljih, kako uvjeta na radu, tako i većih plaća naših radnika.

Sindikalna podružnica PIK VRBOVEC zahvaljuje se vodstvu sindikata koje je omogućilo da se ovaj susret realizira.

Nakon Hrvatske, kolege iz NNF-a će krenuti na put u Sloveniju, kod naših prijatelja iz Sindikata KŽI te s njima posjetiti i Celjske mesnine čime će završiti svoje studijsko putovanje.

Danski Sindikat NNF organizira radnike u mesnoj i klaoničkoj industriji, pekarama, mljekarama, industriji čokolade i slatkiša te duhanskoj industriji. NNF ima oko 20 tisuća članova u velikim i u malim kompanijama te je član europske federacije sindikata EFFAT, te svjetske organizaciju IUF baš kao i naš Sindikat PPDIV. Ističu kako im je najvažnija zadaća osigurati članovima dobru plaću i sigurne uvjete rada.