Search
Close this search box.

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR U PIK D.D. RIJEKA

Promjenom vlasničke strukture, nakon devet godina, u Rijeci je 10.7.2024. godine potpisan Kolektivni ugovor u poduzeću „PIK“ d.d. Rijeka.

U ime sindikalne podružnice Sindikata PPDIV-a, Kolektivni ugovor potpisala je sindikalna povjerenica, kolegica Jadranka Rožić, a u ime poduzeća „PIK“ d.d. Rijeka, direktor, gospodin Gino Pastorčić. Potpisu su bili nazočni suvlasnik, gospodin Igor Borovac te regionalni povjerenik-dopredsjednik Sindikata PPDIV Hrvatske, Ivica Blažević.

Cilj kolektivnih pregovora bio je osigurati veća zagarantirana materijalna prava radnika. Na ovaj način smo dogovorno željeli radnicima kompenzirati povećani trošak života koji je sveprisutniji. Ovim Kolektivnim ugovorom dogovoren je niz pogodnosti za radnike: obveza isplate božićnice, uskrsnice te dara djeci do petnaeste godine starosti.

Poslodavac će radniku za njegov rad isplatiti plaću koja se sastoji od osnovne plaće (koja ne može biti niža od propisane Uredbom Vlade RH o visini minimalne plaće), stimulativnog dijela plaće (ako je isti predviđen posebnom odlukom poslodavca), dodataka na osnovnu plaću po osnovi radnog staža i drugih dodataka na osnovnu plaću bilo koje vrste koje poslodavac izravno ili neizravno, u novcu ili u naravi, isplaćuje radniku za obavljeni rad, na temelju ovog Ugovora, ugovora o radu, pravilnika o radu ili drugog propisa.

Radnik ili njegova obitelj imaju pravo na potporu u sljedećim slučajevima:

  • u slučaju smrti radnika 1.000,00 eura
  • u slučaju smrti člana uže obitelji radnika 560,00 eura
  • u slučaju bolovanja dužeg od 90 dana neprekidno (godišnje) 200,00 eura
  • zbog invalidnosti radnika prema propisima HZMO-a (jednokratno) 200,00 eura
  • rođenja djeteta 1.000,00 eura
  • radniku će se isplatiti jubilarna nagrada u visini najvišeg neoporezivog iznosa utvrđenog Pravilnikom o porezu na dohodak za ukupno navršenih 10, 20, 30 i 40 godina neprekidnog radnog staža kod poslodavca
  • poslodavac će radniku isplatiti otpremninu za odlazak u mirovinu u iznosu od 1.500,00 eura
  • poslodavac će radniku, roditelju djeteta do 15 godina starosti, jednom godišnje, uoči božićnih blagdana, osigurati poklon u visini koja je kao maksimalno neoporeziva utvrđena Pravilnikom o porezu na dohodak
  • poslodavac će tijekom kalendarske godine radniku isplatiti nagradu za radne rezultate u visini do 1.120,00 eura
  • poslodavac će osigurati radniku dar u naravi u visini do 400,00 eura godišnje (npr. za Uskrs, božićnicu)
  • poslodavac će radniku isplatiti naknadu za troškove prehrane u iznosu do 100,00 eura mjesečno.

 

Usprkos krizi tržišta rada, velika je stvar da u pekarskoj industriji, kao što je PIK Rijeka, prosječna bruto plaća za prvih pet mjeseci iznosi 1.480 eura.

Kao regionalni povjerenik, zadovoljan sam potpisanim Kolektivnim ugovorom jer su zadržana sva materijalna (još i poboljšana) prava radnika uz neke korekcije nabolje, uz obećanje poslodavca da će poštovati sva stečena materijalna prava.

Ovaj Kolektivni ugovor primjenjuje se od 1. srpnja 2024. godine i vrijedi godinu dana.

Potpisnici su prigodnim riječima iskazali zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom kao nastavkom socijalnog dijaloga u poduzeću „PIK“ Rijeka kao oblikom reguliranja prava i obaveza izražavajući nadu u još bolje poslovanje društva nastavkom novih investicija, koje bi, na taj način, omogućile višu razinu poslovanja i financijskih rezultata za vlasnika a samim time, sigurnost i veća materijalna prava radnika.

REGIONALNI URED
SPLIT - REGIJA IV.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske

(Primorsko-goranska, Istarska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija).

karta-regija4-ppdiv

IVICA BLAŽEVIĆ
dopredsjednik –
regionalni povjerenik

Marmontova 1/2
21000 Split
tel. 021/345-295
fax. 021/314-125
mob. 099/271-8041
ivica.blazevic@ppdiv.hr

VIJESTI IZ REGIJA