Search
Close this search box.

Kolektivno pregovaranje u RH sve je teže iz dana u dan

Umjesto da se vodimo Direktivom o minimalnoj plaći koju su usvojili čelnici EU i zahtjeva od svih država članica da promiču kolektivno pregovaranje i osiguraju da najmanje 80% radnika bude obuhvaćeno kolektivnim ugovorom, pojedini poslodavci u sektoru kojeg zastupa Sindikat PPDIV, odlučili su se za druge, njima prihvatljivije metode.

To u prijevodu znači, kolektivni ugovor može ali samo ako odgovara poslodavcu i da, naravno, on odlučuje o sadržaju istog. To nije socijalni dijalog i nikako se ne može zvati pregovaranje u dobroj vjeri, na što nas upućuje i obvezuje Zakon o radu.

Prije sada već više od četiri mjeseca, sklopili smo Kolektivni ugovor u kompaniji PIK Vrbovec ali sve do današnjeg dana, poslodavac se ponaša kao da je netko drugi pregovarao u njegovo ime.

Nakon dogovora i potpisa KU, poslodavac jednostranom odlukom mijenja način obračuna minulog rada za sve radnike u kompaniji a da, niti u jednom trenutku kolektivnog pregovaranja, to nije bio predmet pregovora.

U PIK Vrbovcu postoji osnovni Kolektivni ugovor i tarifni dio u kojem su sadržana sva materijalna prava. Osnovni kolektivni ugovor je sklopljen na rok od pet godina i važeći je još uvijek, dok se o tarifnom dijelu pregovara svake godine i on se sklapa na period od godinu dana.

Sindikat PPDIV i poslodavac PIK Vrbovec potpisali su Dodatak V. Kolektivnom ugovoru u kojem su dogovorili sljedeće:

  • početna plaća za najjednostavnije poslove 840 eura
  • anex kojim se radnicima priznaje pravo na uvjete rada od 10% pretvaramo u plaću a na to ide povećanje na način da najniži platni razredi rastu najviše, a veći manjom dinamikom
  • radnici na dislokaciji čije mjesto rada nije Zagrebačka 148, 10340 Vrbovec, imaju naknadu od 100 eura za topli obrok
  • lista dogovorenih platnih razreda od 840 – 1.380 eura

 

O svemu ovome postoje potpisani zapisnici pregovaračkih timova.

Sve ostale odredbe Kolektivnog ugovora, osim navedenih, ostaju nepromijenjene, stoji na kraju zapisnika.

Radnici su dobili povećanje plaća ali se ono već četiri mjeseca umanjuje zbog jednostrane odluke poslodavca o izmjeni načina obračuna minulog rada, koji se nije mijenjao više od 20 godina.

Takvim obračunom najviše su zakinuti smjenski radnici i radnici koji rade prekovremeno, kojih u PIK-u ima najviše.

Kolektivni pregovori u PIK-u nikada nisu bili lagani, u nekoliko navrata se kolektivni ugovor sklapao nakon postupka mirenja ali ovo je prvi puta da poslodavac primjenjuje nešto o čemu nije bilo razgovora tijekom kolektivnih pregovora.

Razgovarali smo sa Upravom PIK-a nekoliko puta na ovu temu, međutim, do promjene, nažalost, nije došlo. Sada, nakon četiri mjeseca je jasno da za to niti nema volje od strane poslodavca.

Sindikat PPDIV je u PIK-u prisutan dugi niz godina. Uvijek smo znali uspješno štititi interese naših članova i nadalje ćemo težiti tome. Od 1800 zaposlenih, više od 50% su naši članovi.

Naš glavni sindikalni povjerenik je i predstavnik radnika u Nadzornom odboru kompanije te je zatražio održavanje sjednice NO sa željom da se ova tema raspravi.

Zatraženo je i sazivanje skupa radnika od strane Radničkog vijeća na kojem će i zaposlenici imati priliku izraziti svoje nezadovoljstvo, koje je iz dana u dan sve veće. Radnici su u dva navrata htjeli obustaviti proizvodnju, što smo uspjeli zaustaviti, jer još uvijek vjerujemo da se može pronaći rješenje kroz dijalog.

Treba istaknuti da su se pregovori za Dodatak V. Kolektivnom ugovoru u PIK Vrbovcu vodili i završili prije dolaska novog vlasnika te želimo vjerovati da isti neće tolerirati ovakvo nekorektno ponašanje od strane Uprave za koju je odgovoran.

 

Sindikat PPDIV